beruházás

2021.07.05. 17:29

Csak a szószék áll a geszti templomban

Állványok ölelik körbe és a szószék kivételével teljesen kiürítették Geszten a helyi református templomot, ami egy 500 millió forintos beruházás keretében újul meg a gyülekezeti házzal és a parókiával együtt. A munkálatok a megfelelő ütemben haladnak és ősszel érnek véget.

Licska Balázs

20210622 Geszt Halad a templom felújítása Geszten, ezt mutatta meg Brandt Krisztián polgármester. Fotó: Licska Balázs LB Békés Megyei Hírlap

Fotó: Licska Balázs

A helyi református egyházközség a kormánytól 500 millió forintos támogatást kapott, hogy korszerűsíthessék a református templomot, a gyülekezeti házat és a parókiát – emlékeztetett Kovács László, a Mezőgyáni Református Missziói Egyházközség Geszten helyettesítő lelkésze.

Az istenháza tornyának felső részét hónapokkal ezelőtt korszerűsítették, most pedig felállványozták a templomhajót. A kivitelező cég ügyvezetője, Kalapáti László elmondta, megerősítették a tetőszerkezetet, korszerűsítették a fedést, a munkálatok java része véget ért.

Hogy megakadályozzák a falak vizesedését, egy speciális technikát vetettek be, és a falak esetében a vakolat helyreállítása, valamint a festés maradt hátra.

A templom jelenleg szinte teljesen üres. A padokat elszállították, hogy szakszerűen és a terveknek megfelelően restaurálhassák, ez folyamatban van. A szószék mellett csak pár berendezés maradt az épületben, azokat helyben teszik rendbe. Rögtön az istenháza bejáratánál, a karzat alatt látható egy kialakítás alatt álló rész. A tervek szerint itt egy kiállítótér kap helyet, és a Tisza-családhoz kapcsolódó ereklyéket vonultatnak majd fel: tintatartót, keresztelő tálat és kancsót.

Brandt Krisztián szerint óriási előrelépést jelent a településnek a felújítás /A szerző felvétele/

Kalapáti László hozzátette, a gyülekezeti háznál szinte teljesen véget értek a munkálatok. Mindössze a festés maradt hátra: ugyanis az imaház ugyanolyan színt kap majd, mint a templom. A gyülekezeti ház szimmetrikussá vált: hogy ne csak a parókia, hanem az utca felől is megközelíthető legyen,

kialakítottak egy másik bejáratot, illetve arra az oldalra ugyancsak kerültek ablakok, hogy több fény juthasson be.

A kivitelező cég ügyvezetője hozzátette, a parókia tetőszerkezetét megerősítették, arra napelemek is kerültek. A gépészeti munkálatokkal szintén végeztek. Most az átalakítások zajlanak, hogy megfelelő élettereket alakítsanak ki. Hangsúlyozta: a munkálatok mindhárom épületnél az ütemterv szerint haladnak, és ahogy az a szerződésben is szerepel, október 31-ig véget ér a fejlesztés.

Kovács László református lelkész hozzátette, előreláthatólag október 31-én egy hálaadó istentisztelettel koronázzák meg a félmilliárd forintos beruházást. Jelenleg az istentiszteleteket az immár szinte teljesen elkészült gyülekezeti házban tartják.

Szebb lesz a település központja

Óriási előrelépést jelent Geszt életében a református templom, a gyülekezeti ház és a parókia korszerűsítése, ami a Tisza-kastély felújítását megelőzően, részben azzal párhuzamosan valósul meg a kormány támogatásából – mondta Brandt Krisztián polgármester.

Kiemelte, a beruházások hozzájárulnak a település központi részének szebbé tételéhez. A református templom felújítása egyrészt szolgálja a hívőket, másrészt a házasságra lépő párokat és a násznépet. Emellett fontos, hogy a modernné váló épület nemcsak egyházi, hanem családi rendezvényeknek is otthont adhat. A Tisza-kastéllyal kapcsolatban megosztotta: információi szerint hamarosan elindulnak a munkálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában