Termálenergia

2021.07.21. 10:48

Csabai geotermikus beruházás: nehezen viselik a zajt a Nádas soron

Lakossági fórumot tartottak kedden délután Békéscsabán a Nádas soron, ahol egy több mint kétezer méter talpmélységű kutat fúrnak a lakóházak szomszédságában. Ezzel hasznosítanák a termálvizet, a geotermikus hőt a városban, mely környezetbarát, zöld energia. Az ott élők azt mondják, a munkálatok kellemetlenséggel járnak számukra, hiszen nemcsak nappal, hanem éjjelente is kénytelenek elviselni a zajt. A város hatalmas konténerekből több méter magas zajvédő falat húzatott fel.

Beol.hu

20210720 Békéscsaba Lakossági fórumot tartottak az épülő geotermikus erőmű ügyében fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Mint ahogy arról hírportálunk korábban beszámolt, a Modern Városok Programban megvalósuló fejlesztés azt célozza, hogy hasznosítsák a geotermikus hőt a megyeszékhelyen. A nettó 4,2 milliárd forintos beruházás keretében lefúrnak egy 2450 méter talpmélységű termelőkutat a Nádas sornál, valamint két, egyenként szintén ugyanekkora talpmélységű, a kitermelt termálvíz teljes mennyiségét befogadni képes visszasajtoló kutat a városi sportcsarnok környékén.

A helyszínen tartott fórumon egyeztettek kedden délután a város képviselői a lakókkal /Fotó: Bencsik Ádám/

– A termálenergia felhasználásával a város nagy hőigényű intézményei környezetbarát, zöld energiával lesznek fűthetők – emelte ki dr. Sódar Anita a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője, hozzátéve, így jelentős mennyiségű szénhidrogén elégetésétől, illetve üvegházhatású gázok kibocsátásától kímélik meg a környezetet. Az ügyvezető aláhúzta azt is: a termálenergia megújuló forrásnak tekinthető, kitermelésével nem csökkennek a természeti erőforrások, a termálvíz mennyisége vagy minősége sem szenved csorbát.

A Nádas sori beruházás azonban a lakók számára kellemetlenséggel jár, a technológia ugyanis megköveteli, hogy várhatóan két hónapon keresztül éjjel nappal működjön a fúró, így értelemszerűen 24 órában működik, és bocsát ki zajt a gyár – ahogy a projektvezető Takács István jellemezte a beruházás területét.

Mindenesetre megjegyezte: öt nap alatt 800 méter mélyre jutottak a szakemberek. Az egész napos hanghatás csillapítására időközben a terület egy része körül több méter magas zajvédő falat építettek fel, hatalmas konténerekből. A kivitelező és a város pedig már dolgozik azon, hogy még több helyre kerülhessen ilyen, bonyolítja azonban a helyzetet, hogy a körgátra mindehhez külön engedély szükséges.

Erős hangkibocsátással jár még az áramellátás generátora, illetve a munkagépek tolatásakor hallható erős, figyelmeztető hang, mely főként éjjel zavaró a lakók szerint. Mindkét felvetés megoldását megvizsgálja a kivitelező, előbbinél a generátor esetleges áthelyezése, míg utóbbinál a gépek jelzésének kikapcsolása, halkítása, esetleg a hátrameneti járatok minimálisra csökkentése merült fel. – A munkavédelmi előírásokat azonban be kell tartani – emelte ki a projektvezető.

A lakók sérelmezték, hogy nem értesítették őket a projektről, szavaik szerint volt, aki már csak akkor szerzett tudomást a dologról, amikor a helyszín átrendezése elkezdődött. A város képviselői hangsúlyozták: az előírt és szükséges tájékoztatást megtették, szórólapozás is történt; ennek ellenére több lakó is úgy nyilatkozott, hogy az nem jutott el hozzá. Mint elhangzott, utánanéznek, mi történhetett, illetve a most szerzett tapasztalatokat később figyelembe veszi az egyes projektek kommunikációjánál.

Volt aki azt kifogásolta, hogy kerékpárral nem lehet megfelelően közlekedni a keresztben futó csövek miatt, itt ígéretet kaptak a lakók, hogy a vezetékeket a föld alá süllyesztik. A területről kivágott fákat pedig pótolják. Szó esett a környéket érintő további beruházásokról, és mint Szarvas Péter, a város polgármestere elmondta, akár még ebben az esztendőben megkezdődhet az aszfaltozott út kiépítése a Nádas soron.

Száz fokos vizet nyernek ki

Korábban a projekttel kapcsolatban leírtuk: a termelőkútból kitermelt termálvíz 95-110 fokos lenne, ami a hő átadását követően – a fogyasztók aktuális igényeitől függően – 40-80 fokra hűl le. A „lefűtött”, azaz hasznosított termálvíz szűrés után visszakerül a visszasajtoló kutakhoz, amelyeken keresztül a kitermeléssel azonos geológiai rétegbe kerül vissza.

Összességében 5000 méternyi vezetékrendszert építenek ki, mindet a felszín alatt fektetik le. Összekötik a termelőkutat a geotermikus hőközponttal 1300 méteren, a geotermikus hőközpontot a két visszasajtoló kúttal 75 és 164 méteren, valamint a geotermikus hőközpontot a leendő fogyasztókkal, azaz a létesítményekkel 3300 méteren.

Az egyes fogyasztóknál a távhő fogadásához fogyasztói hőközpontokat alakítanak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában