mentesítés

2021.07.07. 13:55

Befogják a piszkító galambokat Csabán

Elkezdődött a minap a galambok befogása a megyeszékhely madárürülékkel leginkább szennyezett részein. Az önkormányzat cége, a városgazdálkodási kft. szerződést kötött egy vállalkozóval, aki jelenleg a Szent István tér több épületének homlokzati párkányait mentesíti a galamboktól. A legnagyobb problémát ugyanakkor a fákon fészkelő örvös galambok jelentik, ezekhez azonban a költési időszakban nem lehet hozzányúlni.

Nyemcsok László

20210706 Békéscsaba Galambok a belvárosban fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Opauszki Zoltán városi képviselő fordult a kö­zelmúltban a sokakat, magánszemélyeket és vállalkozásokat egyaránt érintő helyzet megoldása érdekében Szarvas Péter polgármesterhez.

– A belváros épületei jelentős galambpopulációval lakottak, nagy az általuk okozott környezetszennyezés

– hangsúlyozta Opauszki Zoltán. – Mindez, különös tekintettel a vendéglátóhelyekre, közterületi padokra, szökő- és ivókutakra, közegészségügyi problémákat is felvet, ezért is tartottam indokoltnak a probléma önkormányzati szintű kezelését. Határozott véleményem az, hogy a takarítás pusztán részmegoldás, az okot nem szünteti meg.

A képviselő kitért arra, nemcsak a belvárosban gond a galambok elszaporodása, hanem Békéscsaba más részein, például a vasútállomás, a Wlassics sétány, illetve Bertóthy udvar környezetében is. Hozzátette, a zöldterületek gondozása, az egyre bővülő virágosítás mellett erre a kérdésre is kellő figyelmet kell fordítani. Ezért is örült annak, hogy Szarvas Péter gyorsan reagált a problémára, és intézkedett.

A párkányokról rendszeresen a járdákra, padokra piszkítanak a galambok /Fotó: Bencsik Ádám/

– A galambpopuláció eltávolítása érdekében a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. vezetése több olyan szakemberrel tárgyalt, aki galambmentesítéssel foglalkozik, például élőbefogás, tüskés- és hálós rendszer kiépítése az épület homlokzatán, párkányok gyantázása. Felvették a kapcsolatot a szomszédos városok önkormányzataival is – emelte ki a polgármester. – A megkapott információk, és az eddigi tapasztalatok alapján egy olyan vállalkozással vették fel a kapcsolatot, mely

a galambok élőbefogásával csökkenti, majd mentesíti az adott épület homlokzatát, illetve annak környezetét. Ez Gyula épületeinél egy éve sikeresen alkalmazott technológia.

Balla Ferenc, a városgazdálkodási kft. ügyvezetője elmondta, a vállalkozó a galambok kézi és csapdával történő élőbefogását, majd elszállítását végzi. Ahhoz, hogy a folyamat eredményes legyen, minimum féléves időtartamban kell elvégezni a feladatot. Az adott épületről az összes ott fészkelő, valamint a megürült helyeken megtelepedő újabb egyedeket is el kell távolítani. Ezt követi a homlokzatok, párkányok megtisztítása, fertőtlenítése és gyantázása, hogy a későbbi fészkelést megakadályozzák.

A legtöbb madár fertőzött, ezeket a példányokat el kell altatni

Balla Ferenc kiemelte, a fákon fészkelő örvös galambok „átköltöztetését” jelenleg nem tudják elvégezni azért sem, mert költési időszak van, és ekkor tilos ennél a fajtánál bármilyen beavatkozás. Ráadásul nagyon szaporák, egy költési szezonban a tojó 18 utódot is hoz a világra. Egyelőre tehát itt marad a takarítás.

A városgazdálkodási kft. ügyvezetője kitért arra, a befogott madarakat az állategészségügynél megvizsgálják, hogy fertőzöttek-e. Ha igen, el kell őket altatni, az egészségeseket pedig meghatározott területeken engedik szabadon, hogy ne térhessenek vissza „eredeti” lakóhelyükre. A befogott galambok 90 százaléka ugyanakkor a tapasztalatok alapján fertőzött. A madármentesítést jellemzően éjszaka, hajnalban végzi a vállalkozó, hogy lehetőleg minél kevesebb embert zavarjon a munkájával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában