galériával

2021.07.25. 13:52

Az elhurcolt és hazatért mezőberényiekre emlékeztek

A Hazatérés Napja alkalmából rendeztek ünnepi istentiszteletet vasárnap délelőtt Mezőberényben, az I. kerületi német evangélikus templomban. Az eseményen megemlékeztek a Málenkij robotra elhurcolt és hazatért mezőberényiekre.

P. G.

20210725 Mezőberény Hazatérés Napja 2021. július 25-én délelőtt 10 órakor a Hazatérés Napja alkalmából ünnepi istentiszteleten emlékezünk meg a málenkij robotra elhurcolt és hazatért mezőberényiekről az I. kerületi német evangélikus templomban. A megemlékezést a Kossuth rádió élő adásban közvetíti. Az istentiszteletet koszorúzás követi a templomkertben álló emlékműnél, a Hősök Emlékművénél és Szabó Árpád.sírjánál. Szeretettel várjuk az emlékezőket. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Forrás: Imre György

Lázárné Skorka Katalin lelkész elmondta, 1945 vízkeresztjén majd hatszáz berényi embert deportáltak német származásuk miatt a Szovjetunióba kényszermunkára.

– A nehéz terhet hosszú évtizedeken át hazatérésüket követően is hordozták – tette hozzá. 1947 július 29-én hajnalban érkezett meg az a vonat a mezőberényi vasútállomásra, amely a Szovjetunióba elhurcoltak nagyobbik részét hazahozta.

A lelkész kiemelte, július utolsó vasárnapja egyházközségükben mindig isten szeretetének ünnepe volt, örömteli találkozások napja. Elmondta, az 1945-ben elhurcoltak közül sajnos már csak öten élnek közöttünk. Az eseményen részt vett Ritter Imre országgyűlési képviselő, Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke, Körösi Mihály alpolgármester és nemzetiségi vezetők is.

Ritter Imre országgyűlési képviselő és Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke /Fotók: Imre György/

Az istentiszteletet koszorúzás követte a templomkertben álló emlékműnél, a Hősök Emlékművénél, illetve Szabó Árpád sírjánál a köztemetőben, valamint Köhler Julianna síremlékénél a német temetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában