Békés megye

2021.07.14. 11:28

A tudatos életmód segíti a megelőzést

A korai halálozások megelőzésében fontos szerep jut a társadalmi-gazdasági helyzetnek, de lényeges az emberek magatartása is, hogy milyen életmódot folytatnak – hangzott el a megyei közgyűlés közelmúltban tartott ülésén, ahol napirendre került a Békés megyeiek egészségi állapota.

Licska Balázs

Fotós: Huszár Gábor

Fotós: Huszár Gábor

A megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának osztályvezetője, dr. Bódi Beáta ismertette, hogy tavaly év elején 330 ezren éltek Békés megyében, 1 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban. Az öregedési folyamat felgyorsult, a 60 évesnél idősebbek száma meghaladja a 14 év alattiakét. Az öregedési index 175 százalék, azaz száz gyermekkorúra 175 időskorú jut. Közben az eltartott népességet jelentő gyermek- és időskorúaknak a 15–64 évesekhez viszonyított aránya tovább emelkedett.

Mindkét adat az országos átlagnál kedvezőtlenebb.

Békés megyében továbbra is vezető haláloknak számítanak a keringési rendszer betegségei. A férfiak 52, a nők 61 százalékánál ezek a felelősek. Második helyen a daganatos megbetegedések szerepelnek, a férfiaknál 27, a nőknél 22 százalékkal. Mindkét nem esetében – nagyságrenddel kisebb arányban – harmadik helyen a légző-, negyedik helyen az emésztőrendszer betegségei állnak.

Fotó: Huszár Gábor/MW/

A tájékoztató anyagban azt írták: a lakosság egészségi állapotát nagyban jellemzi, hogy hányan és miért vesztik életüket azelőtt, hogy betöltenék a 65. életévüket. Ugyanis a korai halálozásokat döntően befolyásolja, hogy az emberek életvitele mennyire megfelelő, tudatos. A jelenlegi ismeretek szerint itthon

a daganatos betegségek miatt bekövetkezett halálozások jelentős része elkerülhető lenne, ha az emberek legalább 70 százaléka részt venne a felkínált szűrővizsgálatokon.

Meghökkentő adat, hogy a férfiak rosszindulatú daganatok miatti korai halálozása hét, a nőké mind a kilenc Békés megyei járásban meghaladja a hazai átlagot. A rákon belül mind a férfiaknál, mind a nőknél első helyen szerepel a légcső-, hörgő- és tüdő rosszindulatú daganata. Férfiak esetében ezt követi a vastagbél, végbél és anus; majd az ajak, szájüreg és garat rosszindulatú daganata. Nőknél második helyen az emlő; harmadik helyen a vastagbél, végbél és anus rosszindulatú daganata áll.

A keringési rendszer betegségein belül a férfiaknál és a nőknél egyaránt első helyen az ischémiás szívbetegségek állnak, ezt követik a magas vérnyomás és agyérbetegségek, harmadik helyen a heveny szívizomelhalás szerepel.

– A betegségek kialakulásában és a korai halálozásokban fontos szerepet játszik a társadalmi-gazdasági helyzet, valamint az egyén magatartása és életmódja is – hangsúlyozta dr. Bódi Beáta. Az osztályvezető elmondta, ezért helyezik a szemléletformálásra a hangsúlyt, úgy látja,

népszerűsíteni kell a szűrővizsgálatokat is, mivel a tapasztalat szerint kevesek veszik igénybe a lehetőségeket.

A kormányhivatal 2017-ben indította el a Közös érték az egészség mintaprogramot. Tavaly 71 program révén 23 településen 718 Békés megyei egészségi állapotát mérték fel. Ilyenkor mérik a testsúlyt, a testzsírt, a vérnyomást, a pulzust, a vércukorszintet; illetve lehetőség nyílik arra, hogy felhívják a figyelmet az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzésének fontosságára, a tudatos életmódra. Járnak a kormányablakbusszal, a véradások keretében, illetve együttműködést alakítottak ki óvodákkal és iskolákkal, civil szervezetekkel.

Felújították az orvosi rendelőket

Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke azt mondta, a Békés megyeiek egészségi állapotáról szóló tájékoztató az egyik legfontosabb azok közül, amelyek a grémium elé kerülnek. A megyei önkormányzatnak is vannak feladatai a témában, ugyanis a területfejlesztési programokon keresztül fejleszthetik az egészségügyi intézményeket.

Hangsúlyozta, az előző pályázati ciklusban 1,5 milliárd forint értékben 34 orvosi rendelőt korszerűsítettek, és a jövőben is lesznek hasonló lehetőségek. A gazdasági fejlesztések révén többen helyezkedhetnek el, magasabb fizetésért dolgozhatnak, így javulhat az emberek társadalmi-gazdasági helyzete. Kiemelte, hogy senki sem lehet elégedett a Békés megyei számokkal, és hogy rendkívül fontos a szemléletformálás, valamint az, hogy milyen szokásokat vesznek át a gyermekek a szüleiktől.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában