Virág István

2021.07.04. 11:43

A Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata kitüntetéssel ismerték el a békési szakembert

Az elmúlt másfél évben, a pandémia alatt új szerepkörben mutatkozott be a Polgárőrség. Az új arc lényege a társadalmi felelősségvállalás, a szolidaritás és az önfeláldozás – fogalmazott Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség Küldöttgyűlésén.

P. G.

Fotó: Sebestyen Jeno

Az OPSZ legfőbb döntéshozó testülete előtt Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott bejelentette, a kormány a Belügyminisztériumon keresztül 2022-ben az ideinél 200 millió forinttal több támogatást nyújt a Polgárőrségnek. Az eseményen számos elismerést is átadtak. Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöke a Polgárőrmozgalomban hosszú évek óta végzett tevékenysége elismeréseként a Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata kitüntetésben részesítette Virág Istvánt, a Békési Polgárőrség polgárőrét.

Mintegy nyolc hónap után újra megtarthatta Küldöttgyűlését az Országos Polgárőr Szövetség.

Az OPSZ legfőbb döntéshozó testületének tagjai az ülés elején egy perces néma főhajtással emlékeztek a koronavírus-járvány polgárőr áldozataira – tájékoztatott Bakonyi Ágnes OPSZ sajtófőnöke.

Nyitóbeszédében Dr. Túrós András az elmúlt évről szólva elmondta, jó lenne elfelejteni az elmúlt másfél évet, de nem tehetjük. „A koronavírus-járvány új szerepet, új arcot adott a polgárőrségnek. A bűnmegelőzés, a közterületi szolgálat mellett a fókusz a társadalmi felelősségvállalásra, a szolidaritásra és az önfeláldozásra helyeződött. A polgárőrök a pandémia alatt nem vonultak karanténba, több tízezren vettek részt a járvány elleni védekezésben, az oltakozás segítésében, a szociális ellátásban” – emlékeztetett az OPSZ elnöke, majd hozzátette, mindezen munkához plusz forrást biztosított a Belügyminisztérium, de az OPSZ, a megyei szövetségek és az egyesületek is többet áldoztak a polgárőrök egészségének megóvására.

A járvány alatti nehézkes kommunikáció ellenére mindenki tudta a dolgát.

Összesen 9,5 millió szolgálati órával zárta a 2020-as évet a Polgárőrség, amely a rendvédelmi szervek partnereként a bűnmegelőzési feladatokon túl ma már komoly szerepet vállal az ország határainak őrzésében, a környezet- és természetvédelmi feladatok ellátásában, de a veszélyhelyzetek megelőzésében és kezelésében is. A szövetség elnöke minden egyesületet, megyei szövetséget arra kért, most tartson lélegzetvételnyi szünetet, rendezze sorait és személyes kapcsolatait. A 30 éves évfordulóról szólva Dr. Túrós András úgy fogalmazott, az alapítók büszkék lehetnek a Polgárőrségre, amely nagyon gyorsan erős gyökeret eresztett és ma már megkerülhetetlen.

Virág István a Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata kitüntetést vehette át /Fotó: Sebestyén Jenő/

Pintér Sándor belügyminiszter köszönetét tolmácsolta beszédében a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Pogácsás Tibor úgy fogalmazott, az elmúlt 15 hónap megmutatta, hogy a világunk egy pillanat alatt a feje tetejére állhat, de azt is, hogy a komoly veszélyt csak összefogással lehet legyőzni. Ebben az összefogásban óriási szerepe volt a polgárőröknek, akiknek elévülhetetlen érdeme van a sokszor kéz a kézben járó szociális-és közbiztonság fenntartásában.

A Küldöttgyűlésen felszólaló Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott elmondta,

2010-óta folyamatosan nő a Polgárőrség anyagi és erkölcsi megbecsülése.

Bejelentette, hogy Magyarország Kormánya a Belügyminisztériumon keresztül 2022-ben az ideinél 200 millió forinttal több támogatást ad az Országos Polgárőr Szövetségnek, amely – mint fogalmazott – a kormányzat fontos stratégiai partnere. Hangsúlyozta, a 30 éves évfordulóra most megjelent Almanachban Orbán Viktor miniszterelnök személyes üzenetben is köszönti a polgárőröket. Továbbiakban köszönetet mondott a polgárőröknek a koronavírus-járvány elleni védekezésben nyújtott segítségükért, valamint az illegális migrációval szembeni küzdelem során mutatott töretlen elhivatottságukért, amivel a rendészeti és honvédelmi dolgozók határvédelmi munkáját támogatják. Minden polgárőrt biztosított arról, hogy a jövőben is számíthat Magyarország Kormányára.

A polgárőrök elmúlt évi munkáját köszönte meg az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese is. Dr. Halmosi Zsolt emlékeztetett arra, hogy mint sok szervezetre, így a rendőrségre is nagy teher hárult a pandémia idején, de a polgárőrökre mindenben számíthattak. „Legyenek büszkék arra, hogy ennek a szervezetnek a tagjai, mi büszkék vagyunk arra, hogy velünk dolgoznak” – fogalmazott a rendőr vezérőrnagy, aki biztosította a polgárőrséget, hogy a rendőrség továbbra is anyagi és szakmai támogatást nyújt az OPSZ-nek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában