nyári leállás

2021.07.15. 17:00

A Gyulai Törvényszéken is megkezdődött az ítélkezési szünet

Ítélkezési szünet kezdődött az ország összes bíróságán, beleértve a Gyulai Törvényszéket is.

A polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény 148. §-a alapján 2021. július 15. és 2021. augusztus 20. között a bíróságok ítélkezési szünetet tartanak – olvasható a birosag.hu-n.

Annak kezdő napja 2021. július 15., a Bíróságok Napja, mely a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény 56. §-a értelmében munkaszüneti nap, e napon minden bíróságon szünetel az ügyfélfogadás.

Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – fő szabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat.

Polgári perekben – bizonyos kivételektől eltekintve – a megállapított határidőkbe az ítélkezési szünet nem számít bele. A határidők számításának általános szabályai irányadóak azonban az ítélkezési szünet alatt is a soron kívüli eljárás, az előzetes bizonyítás esetén, illetve egyes végrehajtási perekben és nemperes eljárásokban.

Büntető ügyekben a határidők számítását az ítélkezési szünet nem érinti. A bíróság az ítélkezési szünet ideje alatt is eljár az előállításos ügyekben, valamint a kényszerintézkedések alkalmazása esetén.

Az egyes bíróságokon a kezelőirodák az ítélkezési szünet ideje alatt is nyitva tartanak, ahol az ügyfelek benyújthatják a beadványaikat és betekinthetnek az iratokba. Az egyes bíróságok ügyfélfogadási rendjéről az adott bíróság honlapján lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában