Galériával

2021.06.18. 17:26

Véradókkal telt meg a gyulai várszínház kamaraterme

Nagyszabású véradást hívott életre pénteken Gyulán, a várszínház kamaratermében a Szeretlek Békés Megye Egyesület. Az akción 23 önkéntes nyújtott segítséget, amivel több mint tíz liter vért gyűjtöttek és 69 életet mentettek meg.

L. B.

Minden véradót ajándékkal vártak, illetve értékes nyereményeket sorsoltak ki közöttük. A szerencsések tesztelhetnek egy hibrid autót, valamint a fürdőváros felett sétarepülésen vehetnek részt.

Frankó Attila, az egyesület elnöke elmondta, csapatával 2000 óta szervez akciókat – azokon péntekig 1200 liter vért gyűjtöttek össze 2667 véradó jóvoltából, amellyel 8000 életet mentettek meg –, és a mostani volt az első alkalom, hogy Békéscsabán kívül. A megyeszékhelyen legközelebb szeptember 9-én tart akciót annak emlékére, hogy húsz éve szeptember 11-én volt a terrortámadás az Egyesült Államokban.

Bálán György és Nator Albert is adott vért Gyulán /Fotó: Kiss Zoltán/

– A véradás szervezése egyfajta adrenalinbombával ér fel – fogalmazott, hozzáfűzve, mindenkit, így más civil szervezeteket és baráti társaságokat is arra buzdít, hogy tartson hasonló akciókat, készített is egy prezentációt, hogy a szervezésnél mire érdemes figyelni. Kiemelte, a véradás több jótékony hatással bír: mérséklődik a szívroham kockázata, ingyenes egészségügyi ellenőrzéssel ér fel, és boldogságot jelent azok számára, akik segítséget nyújtanak, hiszen három életet mentenek meg.

Mészár László Norbert is szívesen nyújt segítséget

A gyulai Mészár László Norbert rendszeresen ad vért, legelső alkalommal akkor tett így, amikor a katonai szolgálatát teljesítette. Elmondta, főleg a szervezett akciókat, rendezvényeket kedveli, azokon szívesebben vesz részt, ugyanis nem mindig van ideje elmenni a véradó állomásra.

Immár csaknem hetvenszeres véradó a sarkadi, de a fürdővárosban dolgozó Nator Albert, mint fogalmazott, rutinszerűen nyújt segítséget. Fontos számára, hogy a vérével segíthet másokon, embertársain, és bár olvasott pró és kontra érveket a véradásról, úgy véli, mindez egészséges, hiszen frissül a vére. Legelőször testvére invitálására adott vért, de azok számában azóta lekörözte fivérét.

A sarkadi-gyulai Bálán György számára ugyancsak fontos, hogy a véradással segíthet a betegeken, azokon, akiknek vérre van szükségük. Legelőször a 1980-as években önkénteskedett, az elmúlt évtizedekben nagyjából harminc-negyven alkalommal nyújtott ebben a formában támogatást. Hozzáfűzte, magától nem igazán megy véradásra, jellemzően akkor, amikor kérik és értesítik a lehetőségről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában