Karády Katalin

2021.06.06. 15:28

Nagyszénásra postázta a küldeményeket a díva

Kanczler Katalin alaposan megmozgatta a nagyszénásiak emlékezetét a közösségi oldalon. Akinek ez a születési név kevésbé ismert, eláruljuk, valójában Karády Katalinról van szó. Róla tettek közzé egy bejegyzést a szénásiak, illetve egy fényképet, ami a híres dívával és a Békés megyei településsel kapcsolatos. Kiderült, egy ma is látogatott sírhely a nagyközség temetőjében a színésznő édesanyjának az egykori nyughelye.

Csete Ilona

20210413 Nagyszénás Megtalálták Karády Katalin édesanyjának sírját. képen Gyenge Antal történész Sonkolyos Sándor Fotó Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Nagyon sok szénásiban régi, szunnyadó emlékek ébredtek. Születési nevén, Kanczler Katalin Máriának, vagyis Karády Katalinnak az édesanyját, a testvérét, Józsefet és annak a szénási származású feleségét temették oda. A helyszínen a nagyszénási helytörténettel foglalkozó Gyenge Antal elárulta, eddig csak kevés kutatást folytatott a témában. Ám az izgalmas időutazást generáló internetes bejegyzések néhol hullámvasútra emlékeztető pillanatokat elevenítettek fel történeteikkel.

A szerző felvétele

Közben ráleltünk egy 2008-ban megjelent könyvre Pusztaszeri Lászlótól. Karády és Újszászy – párhuzamos életrajz történelmi háttérrel címmel. Abban egy nagyszénási nyilatkozó, a szintén helytörténettel is foglalkozó, nyugalmazott pedagógus, Kulcsár Lászlóné pontos képet adott arról, a híres díva szerettei miként kerültek a faluba.

Karády Katalin 1951-es disszidálása után a családjára is a kitelepítés várt.

„Emigrálása után édesanyját, özvegy Kanczler Ferencnét, valamint három fivérét, Józsefet, Jánost és Gézát kitelepítették. József élettársa révén kerültek az asszony szülőfalujába, Nagyszénásra. Először a Szabadság utca ma 7. szám alatti ház egy szobájában éltek. Majd a Táncsics utca 28. szám alá, a Dorogi-házba költöztek. Karády testvére, József Orosházán, a Vasipari KTSZ-ben dolgozott, párja mosni, takarítani járt. A másik két fiú nem dolgozott, ahogy a mama, ők is betegek voltak. A falubeliek a színésznő tiszteletére Karádynak nevezték a családot.”

Kulcsár Lászlóné a könyvben úgy fogalmazott, a ház, ahol éltek Karády Katalin hozzátartozói, annak falai a színésznő képeivel, plakátjaival volt szinte kitapétázva. Néha levelet, kisebb csomagot kaptak kibontva, ellenőrizve. Özvegy Kanczler Ferencné 1954. március 18-án szervi szívbajban elhunyt.

Gyenge Antal a nagyszénási temetőben mutatta meg Kanczler Ferencné, azaz Karády Katalin édesanyjának a sírját /Fotó: Bencsik Ádám/

– Bár az emlékezők szerint katolikus volt, amíg bírta, minden reggel misére ment – írta Kulcsár Lászlóné. A katolikus egyház halotti anyakönyve a temetéséről nem tartalmaz bejegyzést. Hamvait családtagjai exhumáltatták és Budapestre vitték. Ugyanebben a nagyszénási sírban temették el Józsefet és élettársát, Dorogi Máriát is.

– Nincs tudomásunk arról, hogy Karády Katalin hátralévő életében komolyan foglalkozott volna a hazatérés gondolatával. Belátta, hogy lemezeinek magyarországi kiadása, filmjeinek újbóli bemutatása példátlan siker, de ez a siker és szeretethullám már nem az élő, valóságos művésznek, hanem egy mítosznak szól – olvasható a könyvben. Karády Katalin 1990. február 7-én, 79 évesen hunyt el New Yorkban. Földi maradványait hazaszállították, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Ez lett a vesztünk… búgta el sejtelmesen, sajátos mély hangján

Karády Katalin a harmincas-negyvenes évek egyik legkedveltebb filmszínésznője volt. A színház iránt vonzódó, különös szépségű lányra figyelt fel Egyed Zoltán hírlapíró. Ő adta neki a Karády művésznevet. Karády a színpadon nem érezte jól magát, a film közelebb állt hozzá. 1939-ben forgatta első, talán a legsikeresebb filmjét, a Halálos tavaszt.

Az Ez lett a vesztünk című dal elindította énekesnői karrierjét is. Sajátos, mély hangján slágerek tucatjait búgta el. Nem szívesen mosolygott, mindig hűvösnek és távolinak mutatkozott, ahogy mondta: a mosolyt csak más ajkán szeretem. A színésznő Amerikában töltött évei idején nem hallgatott el, nem vonult vissza a színészi és énekesi pályától. Nem élethivatás-szerűen űzte, hanem honoráriumért vállalt fellépéseket.

A szénásiak jól emlékeznek

*Kanczler nénire gyermekkoromból emlékszem, szerényen élt. Büszkén mutogatta a Karádytól Amerikából kapott porcelánfejű babákat…

*Karády Katalinról csak azt tudják, nagy színésznő volt. De azt nem, hogy sok zsidót megmentett.. *Két házra laktak mamáéktól Kanczlerék és Dorogi Mariska néni, aki 1985. márciusában került a szociális otthonba – már özvegyként…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában