program

2021.06.26. 06:55

Megyei zöld járőrök cirkáltak, kalandoztak a vadasparkban

Természetkedvelő, állatszerető nevelőszülői családok vettek részt a Zöld járőr programhoz kapcsolódó családi napon, a Szegedi Vadasparkban. A közelmúltbeli kalandos eseményre a vadaspark munkatársai olyan állomásokkal készültek, melyek leküzdéséhez a résztvevők – a tudásuk mellett – a bátorságukat, ügyességüket, kreativitásukat és együttműködési képességüket is próbára tehették.

Vágvölgyi Nóra

Több állomáson is próbára tették tudásukat a Galgóczi család tagjai /Fotó: BMH/

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

TapiZOO, Mocsári átkelés, Állati ügyes csapat – ilyen és ehhez hasonló elnevezésű állomásokon tehették próbára magukat a nevelőszülős családok a Szegedi Vadasparkban rendezett Zöld járőr programhoz kapcsolódó családi napon. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató által életre hívott eseményen Békés megyéből összesen tizenkét nevelőszülői család hatvanhét gyermeke vett részt. A természetkedvelő fiatalok délelőtt 10 órától 15 óráig összesen tizenkét feladattal találkozhattak a park területén, többek között kipróbálhatták, tudnak-e úgy közlekedni a fák között, mint egy gibbon, simogathattak terráriumban élő állatokat, vagy benyúlhattak egy dobozba, nem is sejtve, mi rejtőzik odabenn. Mindössze három állomást kellett teljesíteniük egy ajándékért cserébe, így végül minden család meglepetésekre válthatta pecsétgyűjtő füzetét a program végén.

Kispéter Andrea, a Bűnmegelőzési központ elnöke kiemelte, a Zöld járőr projekt népszerűsége tizenhárom éve töretlen. – A Szegedi Vadaspark, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Szegedi Tankerületi Központ, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató, valamint a Bűnmegelőzési és Oktatási Szolgáltató Központ Egyesület együttműködésében megvalósuló program lényege, hogy a gyerekek természet iránt érzett felelősségét erősítse – hangsúlyozta az esemény kapcsán.

Mint mondta, ezt segítik elő azok az események, foglalkozások is, amelyeknek köszönhetően számtalan érdekes természetvédelmi kérdéssel, témával és feladattal találkozhatnak a gyerekek. – A családi napunk is egy ilyen esemény volt, amelynek részeként ezúttal gyermekvédelmi gondoskodásban élő csemeték számára szerezhettük örömet – ismertette a szervezők szándékát a szakember.

Több állomáson is próbára tették tudásukat a Galgóczi család tagjai /Fotó: BMH/

A Galgóczi család tagjai saját, nevelt és barát gyermekekkel érkeztek Dévaványáról. Eddig még nem jártak a Szegedi Vadasparkban. Mint megtudtuk, a 18 éves Ramóna számára a legizgalmasabb a mocsáron való átkelés volt.

– Egy bójákkal kijelölt pályán kellett végighaladnunk részegszemüvegben, amiben persze teljesen másként érzékeltük a teret. Közben nekünk kellett lerakni a pallókat, amiken lépkedni lehetett. Nagyon tetszett ez a feladat – osztotta meg velünk élményeit a fiatal lány. Hozzáfűzte, a vörös pandát és az elefántot mindenképpen meg szeretné nézni, de a család sétaútját a többi gyermekkel is össze kell hangolni.

– A kicsik az oroszlánokat szeretnék látni, most az a következő célunk – vette át a szót Galgócziné Bartha Katalin nevelőszülő. – Nagyon örülünk, hogy itt lehetünk, a járványhelyzet óta ez az első élményprogram, amin lehetőségünk volt részt venni a gyerekekkel, azonnal le is csaptunk rá. Minden kirándulásra elmegyünk, amit a Szent Ágota Szolgáltató szervez és felkínál nekünk. Néhány nap múlva például Zalaszabarra, utána pedig Zánkára utazunk a gyerekekkel – avatott be a jelenleg öt, családjából kiemelt gyermeket nevelő anyuka.

Több ezer gyerekről gondoskodnak

A Szeged-Csanádi egyházmegye egy évtizede lát el gyermekvédelmi feladatokat, ekkor vette át a Komárom-Esztergom Megyei Gyermekvédelmi Szakellátási Rendszer fenntartását és működtetését. Nemsokra rá pedig megalapították a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Országos Gyermekvédelmi Szakellátást működtető intézményrendszerét, amelyben jelenleg közel hétezer ,családjából kiemelt gyermekről gondoskodnak országszerte, közülük Békés megyében jelenleg 525-en élnek nevelőszülőknél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában