Csendes Ferenc

2021.06.06. 19:58

Kincseket őriz otthon a csabai festő

Főztjével járult hozzá a békéscsabai Előre futballcsapatának bajnoki bronzérméhez 1994-ben Csendes Ferenc megyeszékhelyi festőművész. A dedikált labdát őrzi, miként az 1988-ban Magyar Kupát nyert együttes tagjai által aláírt bőrgolyót is. Fényképalbumában lapozgattunk, szomorú aktualitást adott ehhez Puhl Sándor játékvezető és Igaly Diána olimpiai bajnok sportlövő közelmúltbeli halála. Az ereklyéknél azért örömteli eseményekről is mesélt a művész.

Nyemcsok László

20210531 Békéscsaba Látogatás Csendes Ferenc festőművésznél a műtermében. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

A labdarúgás nagyon közel áll Csendes Ferenchez, bár nem kapura, hanem céltáblára lőtt. Első osztályú, utánpótlás-válogatott sportlövész volt, országos bajnoki címet is szerzett. Edzőtársa lehetett dr. Hammerl László sportlövő olimpiai bajnoknak, a nemzet sportolójának. Egy súlyos munkahelyi baleset törte ketté pályafutását, ugyanakkor a sportág szeretete megmaradt.

– Amikor Igaly Diána 2004-ben Athénban olimpiai bajnok lett, egy festményemmel is elismertem csodálatos eredményét – ecsetelte az alkotó,

akit a tanyavilág képzőművészeti megörökítéséért a magyar kultúra lovagjává ütöttek.

Lovagias festményfelajánlásaival számos sportoló, sportban élő, dolgozó teljesítményét jutalmazta.

Meggyőződése, hogy kötődés, szeretet és humánum nélkül nem születhet jó alkotás /Fotók: Imre György/

Ahogy nézegettük a fényképeket, Puhl Sándorral is láttuk közös fotón a csabai művészt.

– A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) épületében állítottam ki 2004-ben, Szepesi György, a FIFA örökös tiszteletbeli elnökségi tagja nyitotta meg a tárlatot – emlékezett a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt tulajdonosa és Békéscsaba életműdíjas festője. – Ott volt az eseményen Puhl Sándor is, aki abban az évben fújta a sípot a brazil–olasz vébédöntőn.

A játékvezető többek között ezt írta az alkotónak: „A kép több, mint az írás.”

Ezen a rendezvényen Palotai Károly békéscsabai születésű olimpiai bajnok labdarúgónak, majd világszerte elismert futballbírónak is ajándékozott egy képet. Miként Buzánszky Jenőnek, az Aranycsapat hátvédjének. Úgy volt, hogy Puskás Öcsinek is személyesen adhatja át egyik művét, de akkor már nem lehetett őt látogatni a kórházban. Így neje vette át a festményt. A rendezvényen a csabai művész megkapta az MLSZ ezüstérmét, a 100 éves a magyar labdarúgás emlékzászlót és egy címeres mez kicsinyített mását.

Más vizekre evezve, Csendes Ferenc többször találkozott Kolonics György – tragikus hirtelenséggel már 13 éve elhunyt – kétszeres olimpiai bajnok kenussal. Neki is festményt ajándékozott, amely stílszerűen a Csónakok címet kapta. Kolonics György ezt írta az alkotónak: „Egy dolog biztosan közös bennünk, az érték tisztelete. Tisztelem önt, és magamat is megbecsülöm egy kicsit. A munka és ami mögötte van, az érték.”

– Gyermekkoromban olyan közegben éltem mindennapjaimat, ahol például lovas szekérrel kellett kilométerekkel arrébb iskolába járnom.

Ilyenkor szemrevételeztem a tájat, a megélhetésükért küzdő embereket. Valahogy még mindig ezeket a gyermekkori, kitörölhetetlen emlékeket idézem és elevenítem fel munkáimban. Persze, ez az évek során számos témával kiegészült – hangsúlyozta a művész.

– Szívemhez nőtt ez a város és az itt élő emberek. Nekik és róluk szeretnék elsősorban szólni műveimben. Meggyőződésem, hogy kötődés, szeretet és humánum nélkül nem születhet jó alkotás. Szomorú látvány környezetünk rohamos pusztulása, eltűnnek hangulatos utcák, lebontanak régi házakat, tanyákat, szennyeződnek a vizek, pusztulnak a fák. Igyekszem még az „utolsó órában” megörökíteni a megtalálható szépséget, harmóniát, és emléket állítani azoknak, akik ezt létrehozták, ápolták. Fel kívánom hívni az emberek figyelmét környezetünk sok értékére, szépségére, és ezeket is megörökíteni az utánunk következő nemzedék számára.

Amivel kezdtük a fényképalbum lapozgatását, azzal a ­témával fejeztük is be. Szóval, Csendes Ferenc házi szakácsa volt az előrés futballistáknak.

A kupákat, dedikált focilabdákat ereklyeként őrzi otthonában

– Mindig alkottam valami kedvükre való bográcsost Klembucz János „sípmester” barátom közreműködésével – ecsetelte az alkotó. Legnevezetesebb főzése az 1994. augusztus 20-ai Csaba–Fradi­ meccshez kötődik. Az „előkészületi” bográcsozás közben egy festményét ajánlotta fel annak a csabai játékosnak, aki a győztes gólt szerzi a Ferencváros ellen. Aztán potyogtak a csabai gólok, ötig meg sem álltak az aranylábúak, míg a Fradi csak kettővel tudott válaszolni. Változtatnia kellett hát a kiíráson, és így a legjobb játékost, a három találatot jegyző Szarvas Jánost ajándékozta meg a képpel.

Csak visszaad abból, amit kapott

Csendes Ferencet barátja, Mizó Ferenc, aki szintén a magyar kultúra lovagja, terjesztette fel erre a címre. Érdekesség, hogy a művész éppen január 22-én, a magyar kultúra napján ünnepli a születésnapját, és ekkor volt 2000-ben a ceremónia. Az alkotó 10 esztendővel azelőtt, 1990-ben a Magány című képével megnyerte az országos amatőr biennálét. Mestereinek Mokos Józsefet, Koszta Rozáliát, Molnár Antalt és Gaburek Károlyt tartja. Mindannyian azt tanácsolták neki, hogy ne szakadjon el a természettől, mert ez van a vérében.

Ahogy a művész mondta, a sportolók képajándékozásával nem a népszerűséget hajszolja, hanem visszaad valamit abból, amit a sporttól kapott évtizedeken át. Az élet más területein kimagaslót nyújtó embereket is meglepte már festményeivel. Legutóbb Seregi Zoltánnak, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatójának nyújtotta át egyik alkotását, előtte öt képet adományozott a Békés Megyei Központi Kórháznak. Mégpedig az egészségügyi dolgozók koronavírus-járvány idején végzett áldozatos munkája iránti tisztelete és megbecsülése jeléül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában