tesztelés

2021.06.14. 12:27

Így teljesítenek a békéscsabai wifipontok

Békéscsaba több pontján is elérhető az a szolgáltatás, amely ingyenes internetet biztosít a városban közlekedőknek. A minap leteszteltük a wifipontokat.

N. T.

Fotós: Shutterstock

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, negyvenöt helyszínen elérhető, ingyenes, nyilvános wifi-szolgáltatást építettek ki Békéscsabán. Szarvas Péter polgármester egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta, a kormány támogatásából a Modern Városok Program keretében komplex energetikai programot valósít meg az önkormányzat. Ezen belül van a Smart-projekt is, amely rengeteg okos-, innovatív elemet tartalmaz. Ilyen a wifipont is.

Mit kapunk?

A helyi önkormányzat anno Békéscsaba Energia ESCO Kft. néven alapított egy céget, mely honlapján tájékozódhatunk a létrehozott 45 wifipont helyszíneiről, illetve a szolgáltatás részleteiről.

Mint megtudtuk, ha ingyen szeretnénk netezni, a BcsabaFreeWifi nevet kell keresnünk, jelszóval nem kell bajlódnunk, ugyanis az nincs.

A minimum le/feltöltési sebesség 20/6 Mbit/s, a maximum – a csatlakozó eszköztől függően – 300 vagy 867 Mbit/s. A wifipontok hatótávolságai helytől függően körülbelül 50-100 méterre tehetőek.

Wifitúra Békéscsabán

Kalandom célja az volt, hogy leteszteljem a csabai wifipontokat, megtudjam, azok hogyan birkóznak meg a mindennapos internethasználattal. Szúrópróbaszerűen választottam ki a helyszíneket, a teszteléshez pedig egy régebbi, négyéves mobiltelefont hívtam segítségül.

A Lencsési lakótelepen kezdtem küldetésemet, ahol öt ponton alakítottak ki wifipontot. A Lencsési úti lámpás kereszteződésnél már meg is jelent a készülékemen a BcsabaFreeWifi kiírás, gond nélkül fel tudtam csatlakozni.

Vadul böngésztem, használtam a közösségi oldalakat, de még a régebbi telefon sem fogott ki rajta:

gördülékenyen tudtam használni az internetet.

Gondoltam, majd megmutatom neki, és egy YouTube-os videót elindítva, maximális felbontásban megnézve azt, gonoszan leterhelem a hálózatot. Ám ördögi tervem nem sikerült.

A videó is hibátlanul futott, akármennyit beletekertem, probléma nélkül ment tovább.

Azt tudtam, hogy a közelben, a Féja Géza téren, a posta előtt is elérhető a szolgáltatás, így megkíséreltem odasétálva továbbnézni a megkezdett videót. Sajnos a két helyszín között lecsatlakozott a készülékem, ám meglepetésemre ahogy megközelítettem a postát, az visszacsatlakozott, és magától folytatódott a médialejátszó.

Következő állomásomként Jaminát határoztam meg. A városrészben két ponton vár minket a szolgáltatás, a Jézus Szíve római katolikus templomnál, valamint a Kolozsvári utca 33. szám alatti rendelőintézet előtt.

A szolgáltatással nem volt probléma, a Lencsésin befejezett videó simán folytatódott, a leghalványabb minőségbeli eltérés nélkül.

A két helyszín között kicsi a távolság, így szolgáltatáskiesést sem tapasztaltam. Ám ebben az esetben a wifipontok tömbösítése megkérdőjelezhető, hiszen Erzsébetváros területére „elférne” így még néhány internetes állomás.

Szerencsére a netvadászat közben érkezett egy nagyobb zivatar is, így arra is volt lehetőségem, hogy leteszteljem, cudarabb időjárásban akadozik-e a szolgáltatás. A piachoz érve azonban csak minimális változást tapasztaltam a sebességben, ám ezt csak a mérési eredményekből tudtam meg, a böngészésben, útvonaltervben, videókban nem mutatkozott változás.

Letöltési sebesség a Lencsési lakótelepen, Jaminában, valamint a belvárosban, a piacnál

A belvárosi sétálóutcán több pont is lehetőséget biztosít az ingyenes netezésre. A legegyszerűbb, ám legnagyobb kihívást választottam a helyszínek tesztelésére.

Végig tudok-e nézni egy videót összefüggően, akadozás nélkül, a Csaba Centertől a Szent István térig?

Ismét kellemeset csalódtam, ugyanis az elképzelésem megvalósult. A telefon tudta a dolgát, illetve az okosrendszer is, ugyanis készülékem megszakítás nélkül játszotta a videót, illetve csatlakozott fel és le, egymás után a pontokra. A Szent István téren végül eltöltöttem még húsz percet videócseteléssel, böngészéssel, ám a hosszabb idő sem fogott ki a rendszeren.

Nem árt, ha tudjuk

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy az okos jelző okozhat némi bosszúságot is, úgyhogy érdemes először telefonunk internetes beállításait leellenőrizni. A fő wifipontoknál sétálva kifogástalan a szolgáltatás, azonban ha bekanyarodunk egy mellékutcába, vagy bemegyünk egy épületbe, lakásunkba, a wifijelet azonnal elveszítjük, a készülék pedig – ha ez be van rajta állítva – rögtön átválthat az adatforgalmunk használatára.

A csabai wifipontok összességében remekül végzik a dolgukat, főleg úgy, hogy én még abban a korban nőttem fel, mikor a vagy telefonálsz vagy netezel volt a nagy kérdés. Úgy tűnik, hogy megszűnik az az időszak is, amikor a tömbházak falaihoz simulva kell vadásznunk azokra a wififorrásokra, amelyeket jelszavas védelem nélkül tettek véletlenül közkinccsé a lakók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában