Békéscsaba

2021.06.09. 06:55

Háromszintes parkolóház épül a gazdabolt mellett

A megfelelő ütemben halad a Modern Városok Program keretében a békéscsabai piac 8,2 milliárd forintos fejlesztése, amelynek első ütemében a gazdabolt mellett parkolóházat építenek, a Kétegyházi úton pedig a nagybani piac feltételeit teremtik meg – ismertette Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere. A második ütemben fedett, oldalt nyitott vásárcsarnokot létesítenek, illetve teljesen megújul a Trefort, az Illésházi és a Szabó Dezső utcák által határolt terület.

Licska Balázs

20210608 Békéscsaba Parkolóház épül a piac mellett a képen Molnár András művezető Szabó András művezető fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

– Friss, jó minőségű és egészséges élelmiszerek cserélnek gazdát a békéscsabai piacon – mondta Hanó Miklós alpolgármester. Kiemelte, komoly hagyománya van a városban szerdánként, de főleg szombatonként a piacra járásnak, például az ottani kolbászfogyasztásnak és lángosozásnak, a piac egyfajta találkozási helyként is szolgál. Pontosan ezért fontos a 8,2 milliárd forintos fejlesztés, hiszen a parkolóház révén megoldást adnak a parkolási gondokra, és

egy olyan vadonatúj csarnok épül, amely kulturált, valóban 21. századi körülményeket teremt, és így az egyik legkorszerűbbé válik a békéscsabai piac.

Hangsúlyozta: a beruházás végén a terület turisztikai látványosságként ugyancsak szolgálhat.

A vasbeton szerkezetű parkolóház háromszintes lesz, és 292 gépjárművet tud majd fogadni. A 4700 négyzetméter alapterületű létesítmény emeleteire rámpás felhajtón juthatnak fel a kocsik, valamint két személyfelvonót, liftet is szerelnek bele. A tetejére napelemeket telepítenek.

A megfelelő ütemben halad a munka, a jövő év elejére készül el a parkolóház /Fotók: Bencsik Ádám/

– Jelenleg a telepített toronydaru segítségével a monolit vasbetonszerkezet építési munkálatait, a földszint feletti födém zsaluzását végzi a kivitelező – ismertette dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője. Hozzátette, eddig elbontották a gazdabolt melletti parkoló térburkolatait és a műszaki létesítményeket. A mélyalapozás keretében megvalósultak a fúrt cölöpalapok és a cölöpfejtömbök. Elkészültek a földszinti vasbeton-szerkezetű falak és pillérek zsaluzási, betonacél-szerelési és betonozási munkái.

– A közeljövőben folytatódik a szerkezet építése, a földszint kialakítását követően az első emeleti, majd a tetőszinti szerkezetek munkálatai kerülnek sorra.

A szerkezetépítést követően burkolati rétegrend kialakítási, homlokzatképzési, épületgépészeti és elektromos munkálatok következnek – sorolta.

Elárulta: a parkolóház építése a tervek szerint jövő év elején fejeződik be. Addig kell tehát lezárásokra, korlátozásokra számítani. A kivitelező építési és felvonulási területként a gazdabolt melletti volt parkolót és a kijelölt, Illésházi és Szabó Dezső utcák által határolt területet veszi igénybe.

Az első ütem munkálatait követően következhet a beruházás második felvonása, előreláthatólag tehát 2022 első negyedévében. Ezek a munkálatok várhatóan ugyancsak egy évet vesznek igénybe, tehát a teljes fejlesztés, a térségi vásártér kialakítását célzó projekt 2023 első negyedévében ér véget.

Miután elkészült és használatba vették a parkolóházat, a jelenlegi nagybani piac területén egy vadonatúj, vasbeton szerkezetű, több mint 6100 négyzetméteres, a körbekerítés révén zárható, fedett-nyitott vásárcsarnok épül a hozzá tartozó kiszolgáló létesítményekkel, elárusítóhelyekkel, ennek tetejére is napelemeket telepítenek. Másik pavilonsor épül a jelenlegi helyén csaknem 250 négyzetméteren, továbbá megújulnak a környező utcák.

A Kétegyházi útra költözik a nagybani

Ugyancsak a békéscsabai piac fejlesztésének első ütemében a Kétegyházi út 26. szám alatt, az állatvásár mellett 9000 négyzetméteren nagybani piac létesül. A tervek szerint a kivitelező év végére befejezi a munkálatokat – ismertette dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője.

Hogy megközelíthető legyen a telek, új behajtó út épül, valamint az árusoknak és a vásárlóknak kiszolgáló utakat és parkolókat alakítanak ki. Vízi és elektromos közműveket, térvilágítást, kerítést építenek, továbbá hat kiszolgáló konténert telepítenek.

A kivitelező eddig rendezte a terepet, feltöltötte a szükséges részeket, tömörítette a földet, valamint kiépítette a kellő közműveket. Elkezdték a behajtó út, illetve a kiszolgáló utak és parkolók építését, a közeljövőben indulnak a szegélyépítési munkálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában