új rendszer

2021.06.02. 17:25

Fontos fejlesztés valósul meg a gyulai Kohán Képtárban

Új, korszerű és mozgatható képtároló rendszert szereltek fel a napokban a gyulai Kohán Képtárban. Az eszköznek köszönhetően több száz festményt helyeznek majd el mintegy 270 négyzetméteren.

Papp Gábor

20210531 Gyula Erkel Ferenc Nonprofit Kft. korábban polcrendszer beszerzésére nyert pályázati támogatást. A műalkotások szakszerű tárolását lehetővé tevő polcrendszert a jövő héten építik be. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma járási székhelyi múzeumokat támogató pályázata segítségével alakíthatjuk ki a modern képtároló rendszert a Kohán Képtárban – nyilatkozta a helyszínen Liska András.

A fürdővárosi kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. szakembere, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője elmondta, a lehetőségnek köszönhetően a képzőművészeti alkotásokat, elsősorban a festményeket korszerű módon tudják majd elhelyezni. A Kohán festmények mintegy felét, a nagyobb és közepes méretű alkotásokat tárolják majd a most kialakított mozgatható képtároló rendszer segítségével.

– Eddig úgynevezett salgó polcokon kaptak helyet ezek a munkák is, amely több szempontból sem volt a legelőnyösebb. Egyrészt a képekhez nehezebben fértünk hozzá, másrészt ennek során sérülhetett a keret, nem beszélve arról, hogy gyakran 20-30 festményt is el kellett mozdítani, hogy hozzáférjünk egy-egy alkotáshoz

– szólt a fejlesztés egyik jelentőségéről Liska András.

Liska András mutatta a festményeket, melyeket majd biztonságosabban tudnak mozdítani /Fotó: Imre György/

Kitért arra, hogy idén még újra pályázni szeretnének, hogy elkészülhessen a mozgatható képtároló rendszer második fele, amivel teljessé válna a korszerű raktári kapacitás.

A képtár gyűjteményébe nemcsak a több mint hatszáz Kohán-festmény és mintegy 2400 grafika tartozik, hanem számos további alkotás is. A grafikákat tűzbiztos szekrényekben tárolják.

Liska András elmondta, az Erkel Ferenc Múzeum képzőművészeti gyűjteményének darabjait, Bene Lajos műgyűjtő képzőművészeti hagyatékát és Lajos Ferenc hagyatékát, a teljes grafikai anyagot, valamint életművének dokumentációs anyagát a képtárban őrzik. Így azok megfelelő elhelyezéséről is szeretnének gondoskodni. A mozgatható képtároló rendszernek köszönhetően a leendő kamarakiállításokhoz is könnyebben válogathatnak képeket, és a kutatók számára is segítség lesz a fejlesztés.

Az állandó mellett időszaki kiállításokkal is készülnek

Liska András ismertette, a mozgatható képtároló rendszer kialakítása gyakorlatilag befejeződött, a következő napok feladata az lesz, hogy a képeket felhelyezzék arra.

Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy a képtár jövő kedden nyitja meg újra kapuit. Ekkor a látogatók az állandó kiállítás mellett új időszaki tárlatként Árvai József aznap nyíló kiállítását is megtekinthetik majd.

A képtár névadója, Kohán György Kossuth-díjas festőművész, grafikus 1910 és 1966 között élt. Jeles képviselője volt az alföldi festőknek és a hódmezővásárhelyi művésztelepnek. Drámai koloritú figurális kompozíciókat készített, és a modern stílusirányzatok hatása beépült művészetébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában