kepenyes pál / videóval

2021.06.05. 15:29

Filmet készítettek a kondorosi Kossuth-díjas művészről

Kepenyes Pál Kossuth-díjas ötvös- és szobrászművész az idei év elején hunyt el a mexikói Acapulcóban. Haza akart jönni, de már nem tehette meg. Ennek ellenére mégis hazatérhet, ugyanis kérésének megfelelően minden valószínűség szerint a kondorosi városi temetőben talál végső megnyugvást.

Ny. L.

A világhírű művész emlékére és tiszteletére találkozott a kondorosi városháza dísztermében négy barátja a közelmúltban, hogy az életéről, munkásságáról és egy jövőbeni Kepenyes Pál Múzeum kialakításáról beszélgessen. Rátkai Erzsébet Jászai Mari-díjas jelmeztervező és férje, Bartha Lóránt (akinek édesapja együtt raboskodott Kepenyes Pállal), Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője – aki 2009-ben a Munkácsy Mihály Múzeumban megnyílt tárlatát szervezte – és Paluska Zoltán, a művész jó barátja beszélgettek a Kepenyes Pálhoz kötődő emlékeikről, élményeikről.

Az Acapulcóba érkezők elsőként Kepenyes Pál: A nap népe című, közel 15 méter magas köztéri szobrát pillanthatják meg

A Mester életéről sztorik, szomorú és vidám történetek hangzottak el, melyekről a Kondorosi TV Oláh Péter és Kasnyik Márton közreműködésével, Hévizi Róbert műsorvezetésével másfél órás filmet készített.

Ez több mint 100 archív fényképet és videóbejátszást tartalmaz.

A filmet a YouTube-on „Kepenyes Pál a szobrászat Picassója” kereséssel bárki megtekintheti. A megyei kábeltelevíziók a közeljövőben mutatják be a filmet.

Kondorosról elsőként Paluska Zoltán vette fel még 2000 előtt a kapcsolatot Kepenyes Pállal, és Kondor Péter evangélikus püspökkel, valamint Kepenyes Csillával, a művész közeli hozzátartozójával együtt utazott ki a mexikói Acapulcóba, ahol a Mester élt.

– Pali – aki mindenkit arra kért, hogy így szólítsa – folyamatosan kereste az örök életet. Valószínűleg azért, mert annyi ötlet, elképzelés és szobor volt a fejében, hogy egy életet kevésnek tartott hozzá – ecsetelte Paluska Zoltán.

- A halála előtt két héttel még hegesztett, kalapált és alkotott. Művei halhatatlanná teszik, és egy nagy űr tátong a világban a távozásával.

Az Önarckép című szobrát 2018-ban avattuk fel a kondorosi városháza előtt. Aki erre jár, és megnézi, páratlan élménnyel lesz gazdagabb – zárta gondolatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában