kuláküldözés

2021.06.29. 14:03

Az áldozatokra emlékeztek Békéscsabán

A kuláküldözés áldozataira emlékeztek kedden a városháza árkádsorán, ahol Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója mondott beszédet.

L.B.

20210629 Békéscsaba A kuláküldözés áldozatainak emléknapja a képen Szarvas Péter polgármester Varga Tamás alpolgármester fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Ismertette: 1948-ban Sztálin jelezte Rákosi Mátyásnak, hogy a falvakban is fel kell építeni a szocializmust, ami egyet jelent a kollektivizálással. Rákosi Mátyás egy beszédében azt mondta, hogy amíg a paraszt azt látja, hogy a kulák jól boldogul, addig ez nem valósulhat meg, ezért el kell venni a kulákok házát, földjét, gépét, és hozzátette: ebből a kutyából nem lesz szalonna.

A kulákokat ellenségnek kiáltották ki, országosan 71 ezer kulák családot tartottak nyilván. Rendszeresen ellenőrizték őket, és mindig találtak valamilyen kihágást, amivel az volt a cél, hogy folyamatos rettegésben tartsák őket.

Elmondta: a köröstarcsai Molnár Sándor állítólag gyújtogatott, ám valójában szalonnát sütött, és a legelő így kapott kicsit lángra. Halálra ítélték, Békéscsabán akasztották fel.

A Molnár Sándor emlékére állított emléktáblánál koszorút helyezett el az önkormányzat nevében Szarvas Péter polgármester és Varga Tamás alpolgármester, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, valamint több civil szervezet.

Ando György elmondta, megbélyegezték a kulákokat /Fotó: Bencsik Ádám/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában