Gádoros

2021.06.09. 07:00

Amíg csak lehetett, kitartott a hadsereg

Még a történészek körében is sokan lebecsülik az első világháborúban a központi hatalmak oldalán harcoló osztrák–magyar hadsereget, pedig 1915-től három fronton is harcolt.

G. P.

Pintér István, Hódmezővásárhelyen élő történész szerint nem a legkorszerűbb fegyverzettel is aratott győzelmet a hadsereg, így például Szerbia, Montenegró és Románia ellen.

– Csoda, hogy olyan sokáig kitartott a hadsereg – hangsúlyozta a gádorosi könyvtárban a hősök napja apropóján tartott előadásában, a nagy háborúról eddig összesen már négy könyvet publikáló történész. – Az antanthatalmak jelentős számbeli túlerőben voltak, s ilyen erőviszonyok között értékelni kell az osztrák–magyar hadsereg nem kis erőfeszítéseit.

A „Katonáink vitézsége az I. világháborúban 1914–1918 között” című eladását a történész térképpel, eredeti felvételekkel illusztrálta, publikációit jelentős kutatómunka előzte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában