békéscsaba

2021.06.14. 13:56

A kultúra jelenti az újraindulás motorját

Újra belevetheti magát a klasszikus zenét szerető közönség az élő hangversenyek világába Békéscsabán. A Filharmónia Magyarország meghirdette a 2021/22-es évad programját, amely különleges zenei csemegéket tartogat nemzetközileg elismert magyar zenekarok, valamint hazai és külföldi világsztárok előadásában.

MTI

20210614 Békéscsaba A Filharmónia Magyarország szeretettel meghívja a Filharmónia Összhang bérletének új évadáról szóló Helyszíne: Csabagyöngye Kulturális Központ A sajtótájékoztató résztvevői: Fekete Péter - kultúráért felelős államtitkár Szamosi Szabolcs - Filharmónia Magyarország, ügyvezető igazgató Közreműködik: Égi Janka, a Forrás Zeneiskola Online Hegedűverseny kiemelt arany díjasa Fotó: Imre György Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Forrás: Imre György

– Tizenöt hónapnyi pandémiás időszak után átvesszük az orvosoktól és a rendvédelmi szervek dolgozóitól a stafétabotot – szögezte le Égi Janka hegedűszólója után Fekete Péter a Filharmónia Magyarország sajtótájékoztatóján. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára hozzátette, életünk újraindításának motorja a kultúra lesz. Európában elsőként nyithattuk meg a színházakat, a mozikat és a koncerttermeket, a művészek, akik a járvány alatt sem lógatták a lábukat, hanem gőzerővel készültek a személyes találkozásokra, végre megmutathatják alkotó energiáik termését. Fekete Péter aláhúzta, Debrecen és a Szeged között a dél-alföldi régió komolyzenei központját Békéscsaba jelenti.

Kuti Judit, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. kommunikációs és programigazgatója, Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár /Fotó: Imre György/

– Az idei évad programindító durranása az Összhang bérlet által kínált Budapesti Fesztiválzenekar novemberi fellépése lesz – árulta el Szamosi Szabolcs, a Filharmónia ügyvezetője, aki egyúttal emlékeztetett arra, hogy a pandémia ideje alatt úgynevezett streamelt koncerteken látták vendégül a közönséget. Az online vérkeringésbe Békéscsaba is bekapcsolódott az áprilisi Cziffra-esttel, ami nagy sikert aratott, ám az „élő” kapcsolatot semmi sem pótolhatja. A világ tíz legjobb együttese között számon tartott Budapesti Fesztiválzenekar ősszel Haydn és Mozart darabjaiból szemezget majd Takács-Nagy Gábor vezényletével és Alexandra Conunova hegedűszólista közreműködésével.

Decemberen a Mikulás hozza el a viharsarokba a Virtuózok egykori győztesét, Boros Misit. A zongora hercege nemrég töltötte be 18. életévét, fiatalon emelkedett a magasba, ám az idő múlásával is bizonyít, hiszen az idei Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny előválogatóján bekerült a legjobbak közé – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az 2022-es esztendő újévi koncertjét a klasszikus zenei élet feltörekvő formációja, a Concerto Budapest és a Keller Quartet adja január 14-én. A hangversenyen a grúz-francia zongoraművész testvérpár, Khatia és Gvantsa Buniatishvili játékát is megcsodálhatják az érdeklődők, ami igazi szenzációnak ígérkezik.

Februárban ismét fiatalos, lendületes, szenvedélyes produkciót láthat a Csabagyöngye közönsége: a Magyar Örökség Díjjal, valamit az Érték és Minőség Nagydíjjal kitüntetett Óbudai Danubia Zenekar lép színpadra Pusker Júlia hegedűművésszel.

Szamosi Szabolcs elárulta, márciusban Magyarország „legvilághírűbb vonósnégyese” a Keller Quartet áll pódiumra, majd a bérlet előadásait Tallós Álmos hárfaművész hangversenye zárja.

Pezsgőnek ígérkezik a nyár is: a tervek szerint folytatódik az orgonapont-sorozat, melynek keretében augusztus 7-én rendezik meg az orgonák éjszakáját.

Szélesre tárják a kapukat, sztárokat láthat a csabai közönség

Fekete Péter elárulta, tavaly nyáron, amikor a járványhelyzet javulásakor fellélegezhettünk, kiderült, hogy sokan hozzászoktak az online előadások világához. A közönséget ezért újra ki kell csalogatni az otthonából, sőt be kell csábítani a koncerttermekbe. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára aláhúzta, az oltakozási sikereinkre tekintettel jó esély van arra, hogy országszerte újra megteljenek a nézői széksorok. A Filharmónia olyan produkciókat kínál Békéscsabán is, amelyeknél „leszakad az ég”, amelyeket otthonról, a fotelből nem lehet ugyanolyan élvezettel hallgatni, átélni. Fekete Péter szerint a hazai színházak, bábszínházak, a zenekarok egytől egyig megújultak és készen álltak arra, hogy a pandémia nehézségei után „újrahangoljanak”, értő módon kiszolgálják a szeretett közönséget. Kiemelte, országszerte több helyszínen leporolták az orgonákat is, immár a békéscsabai katolikus templom sem csupán szakrális hely, igazi kulturális színtérré avanzsált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában