saját forrás

2021.05.26. 11:14

Újjáépített bicikliút visz majd Szanazugba

Megkezdődött a szanazugi kerékpárút következő szakaszainak újjáépítése – tájékoztatott Facebook-oldalán kedden dr. Görgényi Ernő polgármester. A városvezető emlékeztetett arra, hogy tavaly saját forrásból felújították a bicikliút legrosszabb, 776 méteres szakaszát.

Papp Gábor

Alt Norbert (balról) és dr. Görgényi Ernő (jobbról) a helyszínen egyeztetett a kivitelezővel /Fotó: P. G./

A kerékpárút többi részének felújítására pályázatot nyújtottunk be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című felhívására, melyen 257,5 millió forintot nyert az önkormányzat – írta a településvezető. A most felújítandó kerékpárút hossza 4154 méter, amiből belterületre esik 757 méter, külterületre pedig a további 3397 méter. A felújított út szélesebb lesz, mint a jelenlegi, belterületen 1,8 méter, külterületen 2 méteres lesz. Azon a szakaszon pedig, amelyen elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárutat alakítanak ki, 2,75 méter széles lesz. A meglévő belterületi kerékpárutat teljes szélességben és hosszon, a homokos kavicságyazatig elbontják.

Alt Norbert (balról) és dr. Görgényi Ernő (jobbról) a helyszínen egyeztetett a kivitelezővel /Fotó: P. G./

A kerékpárút szélét a helyszínrajznak és mintakeresztszelvénynek megfelelően kerti szegéllyel vagy padkafolyókával határolják.

A meglévő külterületi kerékpárút pályaszerkezetét hideg remix eljárással, szükség szerinti anyagpótlással és cement hozzáadásával homogén alappá remixelik, melyre 2 réteg aszfaltot húznak. Ahol a tervezett kerékpárút bejárót keresztez, ott erősített szerkezettel építik újjá.

A kerékpárút felújításának teljes költsége bruttó 270 millió 471 ezer 900 forint. A szükséges önerőt a város költségvetéséből biztosítja az önkormányzat. A kivitelező a gyulai székhelyű Aszfalt-Közmű Kft. Ennek kapcsán dr. Görgényi Ernő kiemelte, jó hír, hogy ezúttal is gyulai cég nyerte a közbeszerzési eljárást.

– Egyúttal arra is büszkék lehetünk, hogy ez a több évtizedes múlttal rendelkező gyulai útépítő vállalkozás a térség egyik legversenyképesebb társasága – hangsúlyozta a polgármester. Mint kiemelte, a munkálatok terv szerint nyár végére befejeződnek. A városban egyébként kiemelt figyelmet fordítanak a kerékpárutakra is, megépült például a közelmúltban a Gyula és Városerdő közötti kerékpárút.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában