csúcstechnológia

2021.05.05. 12:19

Új mobil röntgent kapott az orosházi kórház

Egy csúcstechnológiás, 31,8 millió forint értékű mobil röntgen készüléket kapott az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet. A Philips Mobile Diagnost wDR típusú eszköz kompatibilis a kórház Radiológia Osztályán működő képfeldolgozó rendszerrel, ami jelentősen gyorsítja a képanyag feldolgozását és kiértékelését.

Bokor László radiográfus készíti elő a Philips mobil röntgent a Radiológiai Osztály egyik röntgen helyiségében. Fotó: Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, Orosháza

A 470 kilogrammos készülék mozgatását elektromotor segíti, amit gombok lenyomásával irányít a kezelő. A könnyen kezelhető, nagyon csendes eszközbe szerelt nagy teljesítményű, tartós akkumulátorok közel 200 röntgenfelvétel elkészítését biztosítják egy töltéssel. A mobil röntgen előnye, hogy a felvételek elkészítéséhez nem kell az ágyban fekvő beteget átvinni a kórház Központi Technológiai Tömbjében található röntgen felvételező helyiségek egyikébe, hanem a kórteremben lehet elvégezni a koponya, csukló, has és mellkas vizsgálatokat.

Az új eszköz a COVID intenzív osztályra került, hisz jelenleg ott van a legnagyobb szükség arra, hogy mielőbb felvételek készüljenek a betegek tüdejéről, ezzel is követve állapotuk alakulását.

Bokor László radiográfus készíti elő a Philips mobil röntgent a Radiológiai Osztály egyik röntgen helyiségében /Fotó: Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, Orosháza/

– Az elkészült képeket digitálisan rögzíti az eszköz beépített számítógépe. A gép egy korábbi kórházi fejlesztésnek köszönhetően wifi kapcsolaton keresztül össze van kötve a radiológiai osztállyal, így automatikusan elküldi a felvételeket az ott dolgozó radiológus orvosnak, aki meg is kezdi a kiértékelést, az eredményt pedig saját leletező rendszerben küldi is vissza az intenzív osztályra. Ezzel rengeteg időt spórolunk – mondja dr. Sebők Edit, a radiológia osztályvezető főorvosa.

Az időfaktor pedig sokat számít a gyógyításban. A régebbi mobil röntgen gépekkel foszforlemezes kazettákra készültek a felvételek, amiket a COVID osztályról való bevitel és kihozatal előtt külön csomagolni kellett. Majd jött a védőruha szabályos és biztonságos levétele, ami legalább 10 percig tart. Ezt követően a kazettákat az osztályról átvitték a radiológiára, ahol külön biztonsági intézkedések mellett előhívták, és csak ezután kezdődhetett az értékelés. Nagyjából 3 óra kellett ahhoz, hogy a felvételek elkészítésétől számítva meglegyenek az eredmények. Az új mobil röntgennel ez maximum 1 órára csökkent.

Az új eszközöket állami beszerzés keretében, a koronavírus-világjárvány elleni védekezés kapcsán az Országos Kórházi Főigazgatóság biztosította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában