hagyományok

2021.05.22. 06:55

Turisztikai látványosság lett a tótkomlósiak néptáncos szelfipontja

Tótkomlóst népszerűsítő, a helyi hagyományokat a látogatók figyelmébe ajánló kezdeményezés színesíti a belvárost. A Tótkomlós Turizmusáért Egyesület igyekszik színesebbé tenni és még több látnivalót nyújtani a turistáknak, zarándokoknak. A Szent István téren felállítottak egy szelfipontot, amin egy tótkomlósi népviseletbe öltözött táncospár látható.

Csete Ilona

Mácsai Petra közfoglalkoztatás-vezető megmutatta Tótkomlós főterén az új, sokak által kedvelt szelfipontot /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik Ádám

A szelfipont hirdeti: a város idén 275. évfordulóját ünnepli. Egyre többen fotózkodnak a település egyik leglátogatottabb helyszínén, és élvezik annak üde színfoltját. Kárász Gáborné, a civilek vezetője elmondta, sok ötlet lapul még a tarsolyukban.

– A Tótkomlós Turizmusáért Egyesület két évvel ezelőtti taggyűlésén vetődött fel a kérdés, mivel lehetne hangulatossá tenni a várost. Az ide érkezőknek vajon miként, hogyan nyújtsunk színesebb látványt? Milyen további információs lehetőségünk volna? Az ismert járványhelyzet miatt a rendezvényeink elmaradtak. Kevéske forrásainkat átcsoportosítva maradandó tárgyakat, installációt hoztunk létre a korábbi elhatározásunknak megfelelően. Ez lett belőle – a három újdonság, amivel nemcsak a vidékie­k, hanem a helyiek is szembesülhetnek.

Mácsai Petra közfoglalkoztatás-vezető megmutatta Tótkomlós főterén az új, sokak által kedvelt szelfipontot /Fotó: Bencsik Ádám/

– Az első a tótkomlósi népviseletet öltött táncospárt ábrázoló szelfipont, ami a város főterén kapott helyet. Amikor a tánc világnapját ünnepeltük, illetve a város újratelepítésének 275. évfordulóját, remek alkalom volt, hogy kikerüljön közterületre. Egyébként a későbbiekben egy újabb kiadványt is megjelentetünk­ Tótkomlósi időutazás címmel.

Az ötletgazdák remélik, sok emlékezetes fotó készül majd a főtéren, aminek a hátterében a település jelképe, az evangélikus templom áll.

– Utcabútorok kihelyezése a másik projektünk: a helyiek gyakran sétálnak ki a Borszigethez. Az érintetlen természet vonz családokat, kerékpárosokat. Ott hosszasan időznek, fotók készülnek a víz tükrében, vagy épp gyönyörködnek az emberek a naplementében. Ezért döntöttünk úgy, szükség van ott pihenőpadra, illetve szemétgyűjtőre, megvédve a környezetet. A másik helyszín, ahová szintén pad és szemetes került, a Nagyéri úti zsilip. Hétvégéken, szünetekben sok fiatal kerékpáros kedvelt helye. A harmadik újdonságunk a Kossuth utca 16. szám előtti információs tábla kihelyezése volt.

A tábla egyik oldalával az Erzsébet ligetben elhelyezett Mária-emlékhelyre, a másik oldalával a nagykopáncsi Árpád-kori templomra szeretnénk ráirányítani a figyelmet. Hiányoltuk, hogy e két turisztikai attrakció kevés helyen jelenik meg. A táblát olvasva lényeges információkhoz juthatnak az érdeklődők. Minden igyekezetünkkel azért dolgozunk, hogy épített és természeti örökségeinket népszerűsítsük.

Mácsai Petra vezetőségi taggal a belvárosi helyszínen találkoztunk. Az installáció végleges megjelenítésén dolgozott, miközben voltak már, akik szívesen fotózkodtak.

A kopáncsi templom idén is várja a zarándokokat

Négy éve, hogy az orosházi pünkösdi zarándoklattal sokan eljutnak Kopáncspusztára, a templomba. A zarándoklatot idén is megtartják, bárki csatlakozhat a programhoz – értesült lapunk. Hétfőn 5 óra 45 perctől gyülekezés, regisztráció, majd az atyai áldást követően 6 órakor indulás az orosházi Jézus Szíve római katolikus templomtól. A teljes táv 28 kilométer. A kopáncspusztai templom hétfőn 10 és 15 óra között lesz látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában