galériával - videóval

2021.05.29. 06:55

Több helyen forog a megyei lovasfilm

Pósteleken folytatódott a megyei lovasfilm forgatása a napokban. A várhatóan jövő márciusra elkészülő alkotás nem csak a lovasélet jelenét és jövőjét dolgozza majd fel, hanem színes és összetett áttekintést nyújt annak több évszázados múltjáról is.

Papp Gábor

20210527 Békéscsaba Lovas forgatás pósteleken Arabika ménesnél Major Gyula és Gyurkó Dániel. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Csütörtökön a pósteleki Bábolnai Arab Lovasfarmon készültek felvételek a megyei áttekintést nyújtó filmhez – tudtuk meg Gyurkó Dánieltől. A film producere elmondta, a közös munka részeként Gál Imre tulajdonos mutatta be shagya arab ménesét. A nyugdíjas erdőgazdasági igazgató beszélt arról is, hogy Pósteleken már kijelölt lovastúra útvonal is várja a lovasokat az erdőn keresztül a Kettős-Kőrösig. Kökény Pál lovasoktató pedig éppen edzést tartott, a kancák mellett az alig négyhetes kiscsikók is ott szaladgáltak a pályán.

Gyurkó Dániel felidézte, néhány évvel ezelőtt Szabó Zsuzsával, a megyei lovasszövetség akkori elnökével beszéltek először arról, hogy érdemes lenne egy filmet készíteni a megyei lovaséletről, annak hagyományairól, tradícióiról, múltjáról, jelenéről, jövőjéről. Miután a több sikeres megyei és térségi filmet jegyző BetűNet Média- és Hírügynökség Kft. és Major Gyula operatőr-rendező éppen egy másik projekten dolgozott, így némi időt várni kellett, hogy elkezdődhessen az előkészítés. Az ötlet azonban nem merült feledésbe, és néhány hónapja a forgatás is zajlik már.

- A kezdeményezés mellé állt Papp István Tibor, Mezőhegyes polgármestere, a Ménesbirtok akkori vezetője, akinek kezdetektől szimpatikus volt az elképzelés – tette hozzá Gyurkó Dániel. – Miután a múltat is szeretnénk feldolgozni, így különösen sokat jelent, hogy a szakember archív felvételeket is rendelkezésünkre bocsájt, amelyeket ugyancsak beépítünk a filmbe.

Gyurkó Dániel hangsúlyozta, természetesen az alkotás elsősorban a jelenre épül, amelyet a működő lovasklubokon, lovastanyákon keresztül is bemutatnak majd. – Felelevenítjük, hogy a tulajdonosok, a szakemberek, hogyan kerültek kapcsolatba ezekkel a különleges állatokkal, milyen tevékenység zajlik náluk. Körüljárjuk mindennapjaik szépségét és nehézségeit egyaránt. Miután ez a tudás általában apáról fiúra száll, így itt sem feledkezünk meg a múltról – tette hozzá. – Tizenöt-tizenhat lovasklub és Mezőhegyes is megjelenik majd a felvételeken.

Videó: Tóth Nikolett

Major Gyuláék hét helyen már készítettek felvételek, és pénteken is folytatódott a munka. Szombaton pedig Békéscsabán, hétfőn Vésztőn forgatnak, június 6-án pedig lovasversenyen készülnek felvételek. Június közepétől a csapat tart egy rövidebb pauzát, majd júliustól más helyszíneken rögzítik a további felvételeket. Ez a szakasz várhatóan szeptember-októberre fejeződik be, majd elkezdődik a vágás. Major Gyuláék ezúttal is külön hangsúlyt fektetnek a természeti szépségek bemutatására. A filmet a tervek szerint jövő év március 30-ig mutatják be elsőként egy szűkebb szakmai körnek a Csaba Centerben, majd a nagyközönségnek a Csabagyöngye Kulturális Központban.

A megye számos táján dolgoznak

Gyurkó Dániel elmondta, a forgatás számos megyei települést érint Békéscsabától Vésztőig, Gyulától Sarkadig, Újkígyóstól Békésig és természetesen Mezőhegyes kiemelt szerepet kap.

- Nagyon érdekes munkába csöppentünk be ezúttal is, a lovak gyönyörűek, a környezet különleges, és drónfelvételek még inkább egyedibbé teszik majd a filmet – fogalmazott. A csapatot Gyurkó Dániel producer, Major Gyula rendező-operatőr, ifjabb Major Gyula operatőr, Szabó Zsuzsa és Papp István Tibor, mint tanácsadók alkotják. A Gyurkó-Major páros már több mint tíz filmet forgatott, valamennyi komoly visszhangot váltott ki a közönség soraiban, mindig nagyon sokan állítják meg őket, ha egy-egy alkotást valamelyik helyi tévé a műsorára tűzi.

A nyáron pedig újabb nagy dobásra is készülnek. Június 22-én elindulnak a köröstarcsai kikötőből hajókon a Fekete-tengerig, a Duna deltába, ahol több időt is eltöltenek. A várhatóan harminc napon át tartó útról pedig ezúttal is film készül majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában