galériával - videókkal

2021.05.18. 11:51

Pusztított a vihar Orosházán, már zajlik a romeltakarítás

A hétfő esti, néhány perces vihar (sokak szerint pusztító tornádó) komoly károkat okozott Orosháza belvárosában. Különösen sok fát kicsavart, ledöntött a Hajnal utcai lakótelepen, a Hajnal-közben, a Dózsa György utcán. Utóbbi helyszínen, a volt könyvtár épülete előtti nagyon magas fenyőket is megtépázta. A katasztrófavédelem hétfőn este órákon át dolgozott. Kedden már a kárelhárítás utómunkáit végezték a lakók és a Városüzemeltetési Zrt. dolgozói.

Csete Ilona

Békés megye egyetlen települése nem úszta meg komolyabb károk nélkül a hétfő este tomboló szélvihart. Orosháza, annak is egy ligetes, fás, szinte érintetlen természeti adottságokkal rendelkező lakótelepe a Hajnal utcai. Kedden sok garázstulajdonossal találkoztunk a helyszínen, kivétel nélkül az ég felé, a garázssor tetőzetére néztek. A vihar leszakította, vagy csak megbontotta a kátránypapírt, a bádog lemezeket. Mesélték, évtizedek óta ott élnek, azt hitték, itt soha nem lehet baj. A fák nőttek, gyarapodtak, szinte az égig cseperedtek. Most megbosszulta magát a természet.

– A gyerekeim külföldön hamarabb értesültek erről a viharról, mint én itt, Orosházán. Kérdezték is: nem esett-e bajunk. Mi meg nem tudtuk, miért aggódnak – mesélte egy arra sétáló házaspár. Mások már a kárfelméréssel foglalkoztak, összefogtak, több garázs tulajdonosát képvisel egy-egy szomszéd. Beszélgetés közben kiderült, szerencse a szerencsétlenségben, hogy ennek az alig két perces, pusztító viharnak emberáldozata nem lett. A fát elszállítják, a tetők megjavíthatók. Van, aki előrelátó volt, kiegészítő biztosítása van. Más türelmetlenül várja, mi lesz a megoldás a javítás kapcsán.

Videó: Időinfó – MetKép

Megtudtuk, a megyében máshol nem volt ilyen káresemény hétfőn. A helyszínen találkoztunk Németh Lászlóval. A tűzoltó őrnagy, parancsnok-helyettes elmondta, három órán át dolgoztak hétfőn este a veszélyhelyzet felszámolásán.

[video width="640" height="368" mp4="https://www.beol.hu/wp-content/uploads/2021/05/1331352video1621330475.mp4"][/video]

A szerző felvételei

Ma már a megrongált tetők kárfelmérését, a javítását szervezik a tulajdonosok. Benkő Ferenc, a Városüzemeltetési Zrt. vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta, a katasztrófavédelem által kivágott, feldarabolt farönköket, gallyakat elszállítják a komposztáló telepre. Több napos munka ez, két brigádjuk dolgozik a helyszínen. A veszélyes hulladéknak, a kátránypapírnak a begyűjtését is megszervezik.

[video width="640" height="368" mp4="https://www.beol.hu/wp-content/uploads/2021/05/1331386video1621330448.mp4"][/video]

Előzmény:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/lecsapott-a-vihar-pusztitott-az-oroshazi-hajnal-lakotelepen-3964150/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában