Békés megye

2021.05.13. 13:54

Népszerűek a gázpalackok, de figyeljünk oda használatukkor!

Sok helyen használnak palackos gázt, és az ezekről működő kerti grillek is egyre népszerűbbek. A tűzoltók évente több száz olyan esetnél avatkoznak be, amelynek a helyszínén gázpalack van. Leggyakrabban a főzésre és fűtésre használt propánbután-gázpalackok adnak munkát a tűzoltóknak.

Busi Ottó

Fotós: Hegedűs Márk

Az ilyen tartályokban magas nyomáson folyékony a gáz, általában 11,5 és 23 kilogrammos alumíniumpalackokban lehet velük találkozni. A palackon körbefutó egy, két vagy három vörös színű csíkból lehet következtetni a palack falvastagságára (3–2,1 milliméter), ezáltal áttételesen a palack biztonságosságára (minél vastagabb a palack fala, annál ellenállóbb a különböző hatásokra). Gázpalackot csak hivatalos helyről szabad beszerezni, és csak olyan palackot vegyünk, amelyiknek ép a szelepe és zárófóliával van lezárva.

Az illegálisan árult palackok gyakran túl vannak töltve, emiatt még robbanásveszélyesebbek

– hívta fel a figyelmet nemrégiben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság annak apropóján, hogy heten sérültek meg egy csepeli gíroszosnál, amikor felrobbant egy gázpalack. De nem kell messzire menni, lapunk is beszámolt róla, hogy másfél hónapja Bucsán történt majdnem tragédia, ott egy százhatvan négyzetméteres ingatlan első részében található műhely gyulladt ki, és égett teljes terjedelmében. Az épületben lévő háztartási gázpalackokat hőterhelés érte, ám a tartályok szerencsére nem robbantak fel, a tűzoltók még időben kihozták a házból, majd sikeresen vissza is hűtötték azokat. Ezek nem egyedi esetek,

a tűzoltók évente átlagosan hétszáz olyan esetnél avatkoznak be, amelynek a helyszínén gázpalack van.

Leggyakrabban a főzésre és fűtésre használt propánbután-gázpalackok adnak munkát számukra. A tűzzel érintett helyszínen lévő gázpalackok az esetek 15 százalékában ráadásul fel is robbannak, nem ritkán súlyos személyi sérülést és jelentős károkat okozva. Egy égő lakásban vagy garázsban egy perc alatt felrobbanhat egy gázpalack.

A tűzoltóknak sok olyan esetnél kell beavatkozniuk, ahol gázpalack okoz gondot /llusztráció: MW/

A szakemberek szerint mindegy, hogy otthoni tűzhelyre, vagy kerti grillre kötjük a gázt, a legfontosabb, hogy ezeket a palackcsere előtt kapcsoljuk ki, a tartályt pedig zárjuk el. Csak a hozzá készült pentánálló gumitömítést és tömlőt használjuk, és minden cserénél új tömítést kell alkalmazni, mely közben tilos a nyílt láng vagy a dohányzás, a gázkészülék és a palack között pedig egy nyomáscsökkentőnek kell lennie. Saját kezűleg csak a palackcserét végezzük el, a gázkészüléken szükséges minden egyéb javítást bízzuk szakemberre.

A palackcserénél ne használjunk olyan fogót, amely megrongálhatja a tömlőt, vagy a nyomáscsökkentőn a hollandert

(a legjobb, ha egy 27-es villáskulcsot használunk). Arra is felhívták a figyelmet, hogy a gázpalackban lévő gáz nehezebb a levegőnél, ezért nem szabad pincében használni azt, mert ha szivárog, leülepszik, könnyen felrobbanhat.

– Ha kicseréltük a palackot, a tömlő és a palack csatlakozási pontjához fújjunk szivárgást ellenőrző spray-t, vagy kenjünk mosogatószeres, szappanos vizet. Ha buborékok keletkeznek, szivárog a gáz, ne használjuk a gázkészüléket, ne használjunk nyílt lángot a gázpalack közelében, illetve szellőztessünk, amíg meg nem szüntettük a szivárgást. A palack ne legyen 40 Celsius-foknál melegebb helyen, mert a meleg hatására nő benne a nyomás, ami robbanáshoz vezethet. Kerüljük a házilagos megoldásokat, jellemzően ezek végződnek tragédiával. Használat után mindig zárjuk el a palackot – emelték ki a szakemberek.

Erkélyen tilos gázzal grillezni

Kerti grillezéskor mindig legyen a közelben valamilyen oltóanyag. Ha befejeztük a kerti sütést-főzést, el kell oltani a tüzet. Társasház erkélyén lehet grillezni, azonban gázpalackról működő grillt vagy zsámolyt társasház erkélyen tilos működtetni, ahogy a faszénnel, brikettel, parázsló fával működő eszköz sem használható biztonságosan. Ha az erkélyen grilleznénk, azt mindenképpen egy elektromos grillel tegyük – olvasható több hivatalos fórumon a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácsa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában