békés megye

2021.05.06. 11:29

Jobban aggódnak a távol élő szeretteikért a segítségkérők

Az utóbbi időben nem telt el úgy hét, hogy ajtófelnyitáshoz ne kérték volna a rendőrök vagy a tűzoltók segítségét. A hasonló beavatkozások korábban is rendszeresek voltak, ám most, a járvány idején gyakoribbak, az emberek ugyanis jobban aggódnak tőlük messze élő szeretteik iránt.

Nagy Szilvia

20200211 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Az egységes európai segélyhívó szám napja alkalmából nyílt napra várták az érdeklődőket az Országos Rendőr-főkapitányság Ügyeleti Főosztály szervezésében idén is a hívásfogadó központok.

Fotó: Ádám János

– Van, amikor a bejelentés távol lakó hozzátartozóktól érkezik, akik nem tudnak rövid időn belül eljutni a családtagjaikhoz. Hiába csöng ki a telefon, a hívásra a vonal túlsó végén senki nem válaszol, ezért rendőri intézkedést kérnek – mondták el hírportálunknak a megyei főkapitányságon.

Hozzátették, mások azért tárcsázzák a segélyhívót, mert napokig nem látták a szomszédjukat, csengetésre, kopogtatásra nem nyit ajtót nekik, és aggódnak, nem történt-e vele valami. A rokonokon, szomszédokon kívül házi gondozók, szociális munkások is kérnek segítséget, mert előfordul, hogy nem tudnak bejutni idős gondozottjukhoz.

A rendőrségen elmondták,

a kollégáik minden esetben azonnal elindulnak a helyszínre és megteszik a kellő intézkedéseket, ha szükséges, hívják a katasztrófavédelmi igazgatóságot és a mentőket is.

– Ha a házban, lakásban élők nem nyitnak ajtót, a rendőrök megpróbálnak úgy bejutni, hogy ne okozzanak nagy kárt. Ha nem tudják gyorsan kinyitni valamelyik ajtót vagy ablakot, akkor a tűzoltók segítségét kérik.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője eképpen részletezte a lehetőségeket: az épületbe való bejutást elsősorban ablakon, teraszajtón vagy ajtó felett lévő felülvilágítón keresztül kísérlik meg a tűzoltók a rendőrök jelenlétében. Várszegi György hozzáfűzte, egy betört üveg cseréje jóval kisebb költség, mint egy megrongálódott bejárati ajtó cseréje.

A szombathelyi és miskolci (a képen) hívásfogadó központba futnak be a segélyhívások /Fotó: MW-archív/

– Az épületbe bejutott tűzoltó a belülről reteszelt ajtót könnyedén ki tudja nyitni roncsolás nélkül – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ezzel szemben a modern, több ponton záródó fém biztonsági ajtókat csak komoly károkozással lehet kívülről kinyitni. Ha más módon nem megy, a beavatkozók az ajtókat kívülről próbálják meg a lehető legkisebb roncsolással felnyitni, erre a célra minden fecskendőn található hidraulikus ajtónyitó eszköz.

Várszegi György kiemelte, lehetőség van a sokfunkciós, feszítésre alkalmas Force-balta, vagy szélsőséges esetben – fémajtóknál, rácsoknál – korongos roncsvágó használatára.

Cél a minél gyorsabb behatolás, minél kisebb károkozással: legprofibb munkánál, szerencsés esetben az épület továbbra is zárható marad.

A járványhelyzetre való tekintettel a beavatkozói állomány előre tájékoztatást kap, ha a felnyitásra váró ingatlanban karantént rendeltek el. Amennyiben sérült mozgatásában is segédkeznek, akkor teljes légzésvédelem mellett avatkozhatnak be, más esetekben a belépőknek teljes testfelületet védő, erre a célra rendszeresített, eldobható védőfelszerelést és maszkot kell viselniük.

Nem érte el idős édesanyját

A békéscsabai rendőrök legutóbb április 20-án kora délután mentek ki egy Penza-lakótelepi lakáshoz, mert egy Fejér megyében élő nő bejelentette, nem éri el telefonon az édesanyját, a kórházakban már érdeklődött, eredménytelenül. A futár is jelezte, az előző napi ebédet az ajtó előtt találta, a néni nem vitte be. A lakás ajtaját végül a tűzoltók nyitották ki, és az idős nőt holtan találták. A rendőrségen elmondták, nem mindig történik tragédia, szerencsére sok esetben még idejében érkezik a segítség.

Kistelepülésen egyszerűbb

Nagy Zsoltné polgármester hírportálunknak kiemelte, településükön, Csárdaszálláson nem jellemző, hogy valakire rá kellene „törni” az ajtót, ugyanis kis lélekszámú a közösségük, ahol mindenki tud figyelni a másikra. Hozzátette, falugondnokként ő maga is folyamatosan járja a települést, ezen kívül, ha bármi szokatlant észlel, a postás is rögtön szól, ugyanígy a boltos is jelez, ha valakit nem látott. Nagy Zsoltné hangsúlyozta, a falubeliek tudják, kik azok, akikre szociális helyzetük miatt még inkább oda kell figyelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában