galériával

2021.05.20. 19:59

Felavatták az agrárpalotát Békéscsabán

A megyei gyűjtőpontok vezetői, a tótkomlósi malom tulajdonosa, a búza- és lisztadományok szállítói a tavalyihoz hasonlóan idén is szerepet vállalnak megyénkben a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban. Többek között erről is beszélt dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke csütörtökön az új, békéscsabai székházuk avatóünnepségén.

Ny. L.

20210520 Békéscsaba NAK székház avató Kulcsár László elnökúr Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

A magyarok kenyere jótékonysági program idei adománygyűjtésében eldördült a startpisztoly. Ezt Győrffy Balázs, az agrárkamara országos elnöke jelentette be, és ez egybeesett csütörtökön a NAK Békés Megyei Igazgatósága, valamint a megyeszékhelyi falugazdász-iroda ünnepélyes avatásával. Immáron nem a Dózsa György út 15. és a Jókai utca 46., hanem a Csaba utca 3. szám alatt érhetők el Békéscsabán. Mégpedig az egyik legjellegzetesebb várostörténeti épületben, amit az eredeti állapotnak a fenntartásával újítottak fel számukra.

– Ez egy igazi agrárpalota, ideális körülményeket biztosít munkatársaink és a szolgáltatásokat igénybe vevő gazdák számára egyaránt – hangsúlyozta házigazdaként dr. Kulcsár László. Hozzátette, tagjaikat a koronavírus-járvány sem tántorította el attól, hogy műveljék a földeket, biztosítsák mindennapi kenyerünket.

Azt, hogy ez a rászorulóknak is elérhető legyen, jól szolgálja a magyarok kenyere program. Bíznak abban, hogy az idei évben is elérik, sőt akár meghaladják a megyében felajánlott tavalyi, 33 tonnás búzaadományt.

– Örömteli és előremutató, hogy a múlt évben a jótékonysági célok megvalósítására mintegy 260 ezer forint átutalás is érkezett a Magyarok Kenyere Alapítvány bankszámlájára – emelte ki a NAK megyei elnöke. – Reméljük, hogy ez az adományozási forma idén még markánsabban jelenik meg, ugyanis a hátrányos helyzetű gyermekeknek az alapvető táplálékon, a kenyéren kívül például informatikai eszközökre is szükségük van. A pandémia során kialakult veszélyhelyzet on-line oktatási formájában egyes családok számára elemi szükségletté vált ezen eszközök léte, beszerzése.

 

Dr. Kulcsár László kitért a falugazdászok áldozatos munkájára is az egységes kérelmek benyújtásánál. Járványhelyzetben teljesítettek kimagaslóan, ezt bizonyítja, hogy a 38 szakember összesen 8718 kérelmet adott be. E tekintetben a területnagyságnál – csaknem 161 ezer hektár – megyénk az első helyet foglalja el.

Győrffy Balázs szólt arról, óriási dolog, hogy a magyarok kenyere által százezer rászorulónak tudnak segíteni a Kárpát-medence magyarsága körében. A kamara megyei székházával kapcsolatban kiemelte, ha egy épület megtelik élettel, az a jövőre nézve is derűlátásra ad okot.

– Békés megye termőterületének háromnegyed része szántóföld, a Jóisten is arra teremtette, hogy itt gazdálkodjanak az emberek – fogalmazott a NAK országos elnöke. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ országos elnöke ehhez kapcsolódva hozzátette, 470 ezer hektárt tesz ki Békésben a szántó, amely átlagosan 29 aranykoronás, tehát országosan is a legjobb földek tartozik a békési.

Takács Árpád megyei kormánymegbízott is az agrárium, ezen belül a segítő együttműködés fontosságát emelte ki. Ahogy fogalmazott: egy a sorsunk ebben a megyében.

– Nem a fióknak szólnak a megállapodásaink az agrárkamarával és a MAGOSZ-szal. Ez olyan zsinórmérték, mely áthatja a mindennapokat, az ügyfelek segítését, a még könnyebb és hatékonyabb hatósági ügyintézést, a gyors információáramlást – hangsúlyozta Takács Árpád. – Élő, interaktív kapcsolatban vagyunk a gazdákkal, a lakóhelyükhöz közel, minden járásban tájékoztatjuk őket az adott lehetőségekről, segítünk döntéseik meghozatalában.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő Fekete István: Gyeplő nélkül című regényéből idézett: „A föld szeretetét nem lehet megtanulni. Csak az tudja becsülni és értékelni igazán, aki beleszületett ebbe a környezetbe.” A képviselő kitért arra, példamutatóan adják tovább örökségüket, a génjeikben lévő tudást megyénk gazdái a jövő nemzedékének, akik. Mindezt jól szolgálja az új csabai agrárközpont is. A székházavatási ceremónián az egyházak képviselői, dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Kutyej Pál evangélikus és Marti Miklós Nándor református lelkész felszentelte és megáldotta az épületet, valamint mindazokat, akik itt dolgoznak, valamint itt intézik agrárügyeiket.

Egyéni adománnyal is segít

Domokos László, az Állami Számvevőszék békéscsabai születésű elnöke arról szólt, számára a magyarok kenyere program az együttműködést és a szolidaritást jelenti. Példaértékű, ahogy az elesettekért megmozdulnak a gazdálkodók az egész Kárpát-medence magyarsága körében. Az új, békéscsabai agrárszékház átadása kapcsán hangsúlyozta, ez az épület egykoron idősek otthonának épült, a társadalmi szolidaritás jegyében. Most az együttműködés színtere is, tudás- és információs központ az mezőgazdaság szereplőinek. Domokos László bejelentette, a magyarok kenyere programot egyéni adománnyal is segíti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában