békés megye

2021.05.12. 06:55

Egyelőre kevesen edzenek a konditermekben

A tapasztalatok szerint egyelőre kevesen tértek vissza a konditermekbe, amelyek most védettségi igazolvány birtokában látogathatók. Abban nincs változás, hogy azok szintén edzhetnek ezeken a helyeken, akik igazolt sportolóként versenyre vagy mérkőzésre készülnek, függetlenül attól, hogy felvették-e a vakcinát.

Hírlap-összeállítás

20201120 Szombathely Személyi edzés a járványhelyzet alatt, edzőtermek bezártak fertőtlenítenek, pakolnak. Képen: Gergácz Péter tulajdonos Progym Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Forrás: Cseh Gábor/MW

Fotó: Cseh Gábor

Bár kezd visszatérni az élet a vésztői Marvel Team konditermébe, közel sincsenek annyian, mint a koronavírus-járvány előtt – ismertette Berke Loránd, a Marvel Team SE egyik alapítója és tagja. Hozzátette: amíg a pandémiás helyzet előtt volt, hogy 80–90-en is jártak az edzőterembe, addig most a létszám harmada, negyede tapasztalható, miközben sokan várták a nyitást.

Ismertette: azok közül, akik most is felkeresik a konditermet, nagyjából húszan igazolt sportolók, ők versenyekre, meccsekre készülnek.

Ők a négymillió beoltott előtti időszakban is járhattak, és nekik most sem kötelező a védettségi igazolvány megléte.

Nem mindenki vésztői, és nem is mindegyikük erőemelő, fekvenyomó, vannak futballisták is. Mellettük négyen-öten vannak olyanok, akik a védettségi igazolvány birtokában keresik fel a termet.

Süli Tibor: az igazi visszatérésre még várni kell /Fotók: Bencsik Ádám/

Berke Loránd – aki egyben a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke is – elmondta, komoly problémával néz most szembe a szakma. Tud egy felmérésről, ami szerint

a konditermek ötödére végleg lakat került, mert a zárás ideje alatt nem tudták fizetni a költségeket.

A versenyszezon viszont rövidesen indul, ezért fontos, hogy legyen hol felkészülniük a sportolóknak. A hazai szövetség minden viadalt megszervezne – szerinte nem lesz akadálya –, a nemzetközi is erre törekszik.

Süli Tibor, a Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének Békés megyei elnöke, az egyik békéscsabai, Andrássy úti konditerem üzletvezetője elmondta, egyelőre a látogatók száma nem éri el a korábbi szám 10 százalékát sem, vagyis az igazi visszatérésre várni kell – miközben a budapesti termek 30 százalékon mennek. Úgy véli, többen továbbra tartanak a koronavírustól, ezért főleg az igazolt sportolók azok, akik edzenek, nekik ehhez nem muszáj felvenni a vakcinát.

A 21 éves Szabados Dóra egy versenyre készül, bemelegítésként 50 kilogrammot emelgetett

– Van olyan vendég, akinek az orvos előírta a rendszeres mozgást cukorbetegsége miatt, ő kérte a védőoltást és nagyon várta a visszatérést – folytatta. Szerinte otthon, a négy fal között, de a szabadtéri sportparkokban sem lehet elvégezni ugyanazt az edzésmunkát, mint egy konditeremben, legfeljebb egy bizonyos szintet, állapotot lehet fenntartani. Akik betérnek a termekbe, legalább heti háromszor mennek, de van, aki minden nap jár.

Süli Tibor edzőként is ténykedik, és fontos volt a versenyekre való felkészítés miatt, hogy engedély birtokában edzhettek az elmúlt hetekben is. Hangsúlyozta, három versenyzővel foglalkozik most komolyabban.

Közöttük van olyan, aki az edzéseken produkált eredményei alapján biztosan világrekordot dönt.

A 21 esztendős Szabados Dóra is készül egy erőemelő viadalra, pont ezért emelte a súlyokat – bemelegítésként az 50 kilogrammokat – a minap az Andrássy úti teremben. Elmondta, hogy munka előtt vagy munka után tréningezik, ahogy belefér, egy-egy alkalommal legalább két órát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában