TOP

2021.05.14. 13:55

Bicikliút és kerékpáros pihenő is épül Köröstarcsán

Két kerékpáros fejlesztés is elkezdődött a napokban ­Köröstarcsán. A beruházások jelenleg elsősorban a közlekedésbiztonságot szolgálják, de a hosszú távú stratégia részeként turisztikai szerepet is szánnak az új szakasznak.

Papp Gábor

20210507 Köröstarcsa Épül a kerékpárút Köröstarcsán. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Közel 630 méteren épül új kerékpárút Köröstarcsán, a két helyi iskolaépület között – mondta el lapunknak a helyszínen Lipcsei Zoltán. A község polgármestere kifejtette, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) elnyert, összesen több mint 73 millió forintos támogatás segítségével megvalósuló beruházás elsősorban a közlekedésbiztonságot erősíti majd.

– A legtöbben jelenleg a forgalmas 47-es úton kerékpároznak. A gyerekek és persze a felnőttek biztonsága mindenek felett áll, ezért is döntöttünk úgy annak idején, hogy pályázunk erre a fejlesztésre – tette hozzá Lipcsei Zoltán. A polgármester szólt arról, hogy

a munkálatok során a belvíz-elvezetést is rendbe teszik, és a további közművekre is figyelnek, valamint a járda is megújul.

A polgármester kitért arra, hogy egy másik „kerékpáros” beruházás is zajlik jelenleg Köröstarcsán. Az önkormányzat a Magyar Falu Programban 4 millió 916 ezer forintos támogatást nyert elhagyott ingatlan közcélra történő felhasználására. A pályázati forrásból megvásároltak egy, a szintén a 47-es út és az épülő kerékpárút mellett található rossz állapotú ingatlant, amelyet most lebontanak, és a helyén kerékpáros pihenőt hoznak létre.

Már elkezdődtek mindkét beruházás munkálatai a településen /Fotó: Imre György/

– A túrázás, a kerékpáros turizmus élénkülőben van térségünkben. Várhatóan az új szakaszt nem csak a helyiek használják majd. A pihenőhelyen lesz kompresszor és szerszámok is, ha esetleg ilyen jellegű segítséget kérnének a biciklisek – tette hozzá. – A változás, a beruházás nem mellesleg településképi szempontból is fontos.

Lipcsei Zoltán ennek kapcsán elmondta, a község fejlődésében kiemelt szerepet szánnak a turizmusnak.

– Van egy nagyon szép kikötőnk, itt folyik a Körös, és ezeket az adottságokat szeretnénk kihasználni – folytatta. Mint mondta, a következő ciklusban szeretnének pályázni a kerékpárút folytatására, amely így egészen a kikötőig érne, ahogy a már meglévő belterületi kerékpárutat szintén pályázati forrásokból felújítanák.

– Ez ugyancsak erősítené a közlekedés biztonságát, ahogy várhatóan több vendéget is vonzana Köröstarcsára – tette hozzá a polgármester. A kikötő üzemeltetője már idén is jelentősen fejlesztette a létesítményt, de ott is vannak hosszabb távú terveik. Mint megtudtuk, a vízi megállóhely évek óta telt házzal működik, éppen ezért szükség lenne a bővítésre. Lipcsei Zoltán abban gondolkodik, hogy egy harmadik öblöt is kialakítanának a hajósok, az odalátogató horgászok számára. Mindezt egy teljesen biztonságos szabadstrand létrehozása követhetné.

– Természetesen ezek évekre szóló elképzelések, de igyekszünk egy stratégia mentén tovább menni, és kihasználni azt a természeti környezetet, ami Köröstarcsát jellemzi – tette hozzá a polgármester.

Szálláshelyeket is kialakítanának

Lipcsei Zoltán elmondta, ugyancsak fontosnak tartja, hogy szálláshelyeket is fejlesszenek a településen, hiszen abból még nincs igazán jól ellátva a község, viszont igény lenne rá. – Keressük a módját, hogy ezen a területen miként léphetnénk előre – húzta alá a polgármester. A mostani kerékpárút-fejlesztéssel kapcsolatban a polgármester lapunknak elmondta, a tervek szerint a beruházás a következő, szeptemberi tanév kezdetére elkészül, így a gyerekek már azon járhatnak majd iskolába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában