Békéscsaba

2021.05.13. 09:05

Békára vadászott a vízisikló az Élővíz-csatorna partján

Olvasónk, zsákmányát a szájában tartó vízisiklót kapott lencsevégre Békéscsabán, az Élővíz-csatorna partján.

G. Cs.

Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember érdeklődésünkre elmondta, nálunk szinte kizárólag vízisiklók élnek, az élőhely és a békaevés is rá vall.

Ugyan a hüllő profilból nem látszik, így a legfontosabb „bélyeget”, a sötét félhold melletti világos jegyet csak sejteni lehet, de biztosan megállapítható, hogy a képen egy vízisikló látható.

A hüllő kisebb termetű gerincesekkel táplálkozik, étlapján elsősorban különféle halak és kétéltűek, kiváltképpen békák szerepelnek. Áldozatát rajtaütésszerűen kapja el és elevenen fogyasztja el. Mérget nem termel, bár ha megriasztják, kobraállást vehet fel, és fenyegetően sziszeghet. Ilyenkor bűzös váladékkal spricceli le a támadót, amelyet a kloákájába ürülő mirigy termel. A veszélyhelyzetekből általában igyekszik elmenekülni, vagy végső esetben holtnak tetteti magát.

Mint a természetvédelmi szakember elmondta, a hátán végigfutó világos csíkpár és a fej két oldalán sejthető sötét folt is vízisiklós jellegzetesség. Ugyan az ennyire „pettyes” mintázat nem igazán jellemző, de nem is példa nélküli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában