KÖVIZIG

2021.05.19. 13:13

Árhullámok vonulnak le a Körösökön

Az elmúlt napokban jelentős csapadék hullott a Körösök vízgyűjtőjén, így Békés megye folyóin árhullámok vonulnak majd le.

beol.hu

A legtöbb csapadékot Biharfüred állomásról jelentették, ahol 24 óra leforgása alatt 182 mm eső esett – olvasható a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatójában.

A lehullott csapadék hatására jelentős árhullám alakult ki a Fekete-Körösön, Belényesnél a kedd 19.00 órai tetőzés (466 cm) 60 cm-rel haladta meg a valaha mért legnagyobb vízszintet, szerda reggel 374 cm volt a vízállás.

A Fekete-Körös Belényes alatt végig árad, Tenkénél szerda reggel 5.00 órakor 447 cm, Talpasnál 590 cm, Nagyzeréndnél 331 cm volt a vízállás. Magyar területen Antnál szerda reggel 6.00 órakor 243 cm, Remeténél 280 cm volt a vízállás.

A Fehér-Körös Honctőnél szerda reggel 5.00 órakor tetőzött 256 cm-en, Borosjenőnél 255 cm, Kisjenőnél 303 cm, magyar területen Gyulánál 123 cm volt a vízállás.

A Sebes-Körös vízszintje Körösszakálnál ma reggelre +40 cm-ig emelkedett.

A Körösök vízgyűjtőjén lehullott csapadékok miatt folyóinkon árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt, vagy meg fog szűnni a belvizek folyókba történő gravitációs levezetési lehetősége, az érkező vizeket a szivattyútelepek emelik a folyókba. Jelenleg a KÖVIZIG három belvízvédelmi szakaszán van I. fokú készültség érvényben (a 12.05 Kettős-Körös jobb parti, a 12.08. sz. Élővíz-csatornai, a 12.09. sz. Mezőberényi belvízvédelmi szakaszokon).

Az érkező árhullám levezetése érdekében Békésen keddtől fokozatosan megszüntetik a duzzasztást /Fotó: KÖVIZIG/

A meteorológiai előrejelzések szerint a péntek reggelig 20,8 mm területi átlagú csapadék hullik a Körösök hegyvidéki vízgyűjtőjén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában