Méhkerék/Újszalonta

2021.05.19. 19:44

A rossz idő ellenére jó termést remélnek

Nagyjából két hete kezdték el szüretelni a kígyóuborkát a méhkeréki termelők, így az már eljuthatott a hazai piacokra is. A folyamatos éréseknek és további ültetéseknek köszönhetően várhatóan még hónapokig kapható lesz. A szakemberek szerint az eddigi időjárás nem volt kedvező. Akkor éri meg a kígyóuborkával foglalkozni, ha egy tőről 15 kilogrammot szüretelhetnek, a felvásárlópiac a 25-45 dekagrammos darabokat szereti.

Licska Balázs

20210518 Méhkerék Szüretelik a kígyóuborkát. Fotó: Licska Balázs LB Békés Megyei Hírlap Képen: Goron Zsolt termelő

Fotó: Licska Balázs

A méhkeréki Goron Zsolt fóliasátrai Újszalonta határában állnak: egy részük fűtött, egy részük pedig nem. Előbbiben zajlik a munka, utóbbiban pedig hamarosan kezdődik. Elmondta, március végén ültették ki a növényeket, később, mint tavaly, bíztak abban, hogy javul az addig nem igazán kedvező időjárás. Azonban hiába reménykedtek, a megszokottnál hűvösebb volt az április és a május is, mint fogalmazott, ilyen hideg tavaszra nem emlékszik.

A méhkeréki Kozma György fóliasátrai Újszalontán állnak. Elmondta, náluk két hete kezdődött meg a kígyóuborka-szüret. A növények gyökerét kókuszpaplanba bugyolálva védték /A szerző felvétele/

– Nehéz megtalálni ebben a szélsőséges időjárásban a növény lelki egyensúlyát. Többet kellett fűteni, fáztak a növények, és így a betegségekre is hajlamosabbak – mondta, hozzáfűzve, virág- és szirompenész fordulhat elő. Ezek ellen parazitagombákkal és biológiai készítményekkel próbálnak védekezni. A kártevő rovarokat szintén biológiai módon, parazitarovarokkal, ragadozóaktákkal igyekeznek féken tartani, és például vektornövényként paprikát is termesztenek, azon ugyanis hamarabb megjelennek a kártevők­.

Goron Zsolt hozzátette,

két hete kezdődött meg a szüret, azóta folyamatosan megy. A felvásárlópiac a 25-45 dekagrammos kígyóuborkát szereti.

Némi kritikát is megfogalmazott a multikkal szemben: szerinte azok árképzése nem tükrözi a valóságot, hiszen akkor akcióznak, amikor csak beindul a szüret és alig van termés. Úgy véli, ha ez folytatódik, veszélybe kerül a kertészközösségek léte, csak a nagy kertészetek maradnak meg, amelyek viszont kiszolgáltatottak a munkaerőpiacnak. Hozzátette: erőteljesebb érdekképviseletre lenne szükségük.

– Nem volt kedvező az időjárás, ezért eleinte folyamatosan takargatni kellett az április elején kiültetett növényeket. Sokat kellett babusgatni őket, mire termőre fordultak – mondta a szintén méhkeréki Kozma György, aki ugyancsak Újszalontán termel. Náluk nem fűtik a fóliasátrakat.

Hozzátette: olyan fajtával dolgoznak, amely jól tűri a stresszt és a betegségeket.

Egy speciális technológiát alkalmazva a növények gyökerét a talaj helyett kókuszaprítékkal teli zsákokba, kókuszpaplanokba helyezik, abba kötik be közvetlenül az öntöző-, csöpögtetőrendszert.

Náluk is nagyjából két hete kezdődött meg a szüret. Elmondta: egyelőre nem tudni, hogy milyen lesz a nyár, de ha képesek lesznek tartani az eddigi tempót, akkor elégedett lesz. Hozzátette: jónak akkor mondható a termés, ha egy tőről 15 kilogrammot tudnak szüretelni.

Az uborka mellett szüretelik a paprikát

Nemcsak kígyóuborkával, hanem paprikával is foglalkoznak Méhkeréken. Petrusán Lászlóék 10 ezer négyzetméteren, fóliasátrakban termelnek paprikát. A palántákat két turnusban, egy részét március elején, másik részét pedig április 10-e környékén ültették ki. Goron Zsolthoz és Kozma Györgyhöz hasonlóan ők is kókuszpaplanokba helyezik el a növényeket, mint mondta, az elsők között volt, aki ezt alkalmazta Méhkeréken és környékén.

– A nappalok fénytelenek voltak, az éjszakák pedig hűvösek – fogalmazott. Hozzátette: a sátrainak csak töredéke fűtött, a zöme hidegfóliás, pont ezért okozott gondot számára a kedvezőtlen tavaszi időjárás.

Elmondta, egy hete kezdődött meg a szüret, de egyelőre nem jelentős mértékben, a munka java hetek múlva várható. Hozzátette: a paprikát a méretük alapján osztályozzák, emellett számít az állaga, a keménysége is. A termést egy felvásárlónak értékesítik. Petrusán László kiemelte: akkor lesz elégedett, ha négyzetméterenként 14 kilogrammot le tudnak szüretelni és el tudnak szállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában