békés megye

2021.05.22. 11:59

A Kettős-Körösön is elsőfokú az árvízvédelmi készültség

– A Kettős-Körösön elsőfokú, a Fekete-Körösön másodfokú az árvízvédelmi készültség, az árhullám levonulóban van – tájékoztatta a Körös-Vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) szombaton az MTI-t.

beol.hu

A Kövizig területén lévő 341 kilométer hosszú árvízvédelmi töltésből 71 kilométeren van elsőfokú, 36 kilométeren másodfokú készültség – közölték.

A Fekete-Körösön várhatóan vasárnap megszűnik a készültség. A Kettős-Körös Békésnél szombat este-éjszaka tetőzik 590 centiméteres vízállás körül, várhatóan vasárnap szűnhet meg az elsőfokú készültség.

A Fekete-Körös pénteken 8.00 órakor – II. fokú készültség mellett – 653 cm-en tetőzött Antnál.

A Fehér-Körös Gyulánál még néhány centiméteres emelkedést követően szombaton tetőzik, készültségi szintet várhatóan nem ér el. Ugyancsak készültségi szint alatt tetőzik a Hármas- és a Sebes-Körös, valamint a Berettyó – írták.

A Kettős-Körös végig árad. Békésnél a folyó éjjel I. fokba lépett 551 centiméteres vízállás mellett, szombat reggel 563 centiméter (I. fok 550 centiméter).

A Sebes-Körös vízállása Körösszakálnál szombat reggel 38 centiméter, Körösladánynál 367 centiméter (I. fok 400 centiméter). A Hármas-Körös teljes szakaszán árad, Gyománál reggel 469 centiméter (I. fok 550 centiméter), Szarvasnál 525 centiméter (I. fok 600 centiméter) volt a vízállás.

Hozzátették: a következő 24 órában a meteorológiai előrejelzés szerint nem várható jelentős mennyiségű csapadék a Körösök vízgyűjtőjén.

Jelenleg öt szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség: három szakaszon elsőfokú, kettőn másodfokú. Az igazgatóság területén kilenc szivattyútelep üzemel, ebből kettő folyamatosan – áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/rovidhirek/mar-masodfoku-a-keszultseg-a-fekete-koroson-2-3979012/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában