érzékenység

2021.05.10. 14:37

A hirtelen melegfront többeket meggyötör

Szinte egyik napról a másikra emelkedett 10 fokot a nappali hőmérséklet Békés megyében, ami számtalan krónikus betegnek, sőt, egészséges embereknek is kellemetlenségeket okoz.

V. E.

Fotó: Shutterstock

Dr. Sonkoly Iván, békéscsabai háziorvos lapunk kérdésére elmondta, a frontok hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmények, melyek több fizikai tényező (például hőmérséklet, légnyomás, páratartalom, szélerősség) egyidejű, hirtelen változásával járnak. Az emberi szervezet ehhez idegi és hormonális úton próbál alkalmazkodni és az így kialakuló vegetatív reakciók kisebb-nagyobb mértékű panaszokat okozhatnak. Utóbbiak függnek az életkortól, a meglévő betegségektől, az általános fizikai és lelki állapottól.

Kifejtette, melegfront esetén nő a páratartalom, csökken a légnyomás, melynek hatására vérnyomáscsökkenés, pulzusszám emelkedés alakulhat ki. Enyhébb tünetek – fáradékonyság, ingerlékenység, alvászavar, fejfájás – bárkinél jelentkezhetnek, a súlyosabb tünetek pedig főként az idősebb korosztályt és a krónikus betegeket érintik. Fokozott veszélyben vannak közülük a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, hiszen melegfront idején gyakoribb a szívinfarktus, a szívritmuszavar és a keringési elégtelenség. Továbbá gyakrabban fordulnak elő zöldhályogos rohamok, migrénes panaszok vagy depressziós tünetek.

A fokozottan érzékenyek enyhe nyugtatókkal, gyógyteákkal csökkenthetik a túlzott vegetatív reakciókat /Fotó: shutterstock.com/

A fronthatásokról elmondta, azok néhány óra, esetleg egy-két nap múlva spontán megszűnnek, de a fokozottan érzékenyek enyhe nyugtatókkal, gyógyteákkal csökkenthetik a túlzott vegetatív reakciókat. A megelőzés szempontjából pedig fontos az egészséges életmód és táplálkozás, a stressz kerülése, valamint az egyénnek megfelelő rendszeres testmozgás. Hasznos lehet továbbá az érrendszer „tornáztatása” hideg-meleg zuhany váltogatásával vagy szaunázással. Fontos, hogy a krónikus betegségben szenvedők rendszeresen járjanak ellenőrzésre és tartsák be az orvosi utasításokat, illetve front idején kerüljék a nagyobb megterheléseket és a gépjárművezetést.

Végül Dr. Sonkoly Iván hangsúlyozta, súlyosabb tünetek esetén (például mellkasi szorító fájdalom, erős légszomj, ájulás, eszméletvesztés) azonnali orvosi segítségre van szükség, ilyenkor értesíteni kell a mentőszolgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában