e-matrica

2021.05.17. 17:14

A főváros felé veszik a matricát Békésből

Főként a szomszédos Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád, valamint Pest megyére érvényes autópálya-matricákat vásárolták tavaly a Békés megyei sofőrök, és a legtöbbet a heti vignettákból vitték el – derült ki a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) adataiból. Személyautóra több mint ötvenezer darab, motorra körülbelül ötszáz darab került, külföldi járművekre pedig közel ötezer matricát vásároltak Békésben tavaly.

Busi Ottó

Szombathely, 2015. január 31. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai leszerelik az útdíjfizetésre figyelmeztetõ táblát az M86-os autóúton Szombathely határában 2015. január 31-én. Február elsejétõl változik az útdíjrendszer, a döntés értelmében több szakasz ismét ingyenes lesz, közöttük a M86-os autóút. MTI Fotó: Büki László

Fotó: Büki László

Az előző esztendőben összesen a Békésben lévő fizikai e-matrica-értékesítőhelyeken körülbelül 64 ezer darab e-matricát vásároltak a közlekedők. Éves országosból nagyságrendileg 3,3 ezer darab, haviból több mint 8,7 ezer darab, a heti e-matricából közel 45 ezer darab, míg a megyei éves vignettából 7,2 ezer darab kelt el. Ezekből körülbelül 54 ezer darabot D1 kategóriájú járműre vettek az úthasználók; e mellett D2 díjkategóriájú járműre 8350 darab, U kategóriájú járműre közel 850 darab és B2 kategóriájú járműre mintegy 200 darab e-matrica kelt el. D1M kategóriájú járműre (motor) félezer vignetta fogyott.

A NÚSZ a tavalyi adatok mellett az idei év első harmadának értékesítési adatait is közölte: e szerint

a Békés megyében lévő fizikai e-matrica-értékesítőhelyeken összesen körülbelül 22,7 ezer darab e-matricát vásároltak a közlekedők,

minimálisan többet, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. Éves országosból 3,1 ezer darab, haviból majd 2,5 ezer darab, a heti e-matricából nagyságrendileg 11,6 ezer darab, a megyei éves vignettából pedig közel 5,5 ezer darab kelt el. A NÚSZ Zrt. hozzátette, a fizikai e-matrica-értékesítőhelyek mellett sokan vettek még e-matricát a megyében online vagy telefonon is.

Fotó: Büki László/MTI

A Békésben lévő fizikai értékesítőhelyeken a Pest, a Bács-Kiskun és a Csongrád-Csanád megyére érvényes e-matricából fogyott a legtöbb. A Pest megyei matricából mintegy 3000 darab, a Bács-Kiskun megyeiből bő 1800 darab, a Csongrád-Csanád megyei vignettából pedig kicsit több mint 1600 darab kelt el. Külföldi felségjelzésű járművekre pedig összesen 4800 darab e-matricát vásároltak a közlekedők.

A teherautók után fizetni kell

Az M44-es Kondoros és Tiszakürt közötti szakaszát 2019 őszén, a Kondoros és Békéscsaba közötti szakaszt tavaly decemberben adták át a forgalomnak, így ezzel Békés megyében is van már autóút, ennek ellenére az jelenleg nem díjköteles a személyautók számára, és várhatóan nem is lesz az, amíg az M44-es közvetlenül nem kapcsolódik az M5-ös autópályához. A teherautókra azonban más feltételek vonatkoznak. A NÚSZ közlése szerint a HU-GO megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszerben a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti gépjárműveknek a 44-es, a 443-as, a 446-os, a 46-os, a 47-es, a 470-es, a 474-es számú és az M44-es jelzésű utak Békés megyei szakaszai díjkötelesek részben vagy egészben. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. tájékoztatása szerint ezen Békés megyei utak hossza összesen 228 kilométer.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában