Békéscsaba

2021.04.14. 15:32

Veszélyesen megdőlt, ezért gallyazásra szorult egy fa a sétálóutcán

A balesetveszély elkerülése érdekében szorult gallyazásra az Andrássy úton, a Százas ABC előtt veszélyesen megdőlt platánfa – számolt be a helyszínen szerdán Turák Helga városfejlesztési és városüzemeltetési menedzser, kiemelve, hogy ezzel megmentették a fa életét.

L. B.

20210414 Békéscsaba Megmetszették az öreg platánfát a képen Turák Helga fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Adam

Részletezte: a súlypont kiegyenlítése miatt gyérítették az üzlet előtti platán ágrendszerét, hogy így könnyítsenek a lombkoronán, és így elkerülhessék a fa kidőlését. Mivel évtizedekkel ezelőtt, a fa ültetésekor a helyét közvetlenül az épület előtt alakították ki, annak közelsége miatt a növény súlypontja évről évre fokozatosan eltolódott a sétálóutca felé, hiszen az ágrendszere csak egy irányba tudott terjeszkedni.

Turák Helga beszélt a gallyazás szükségességéről /Fotó: Bencsik Ádám/

– A platánfa statikai helyreállító gallyazása tehát elengedhetetlenné vált, és azt még lombtalan állapotában végezték el a szakemberek – hangsúlyozta Turák Helga. A menedzser elmondta: az Andrássy úton található platánok közül több is megdőlt a bolt előttihez hasonlóan, ezért azok ugyancsak gondozást igényelnek, természetesen gondos mérlegelést követően.

A most legallyazott platánfa veszélyesen megdőlt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában