Békés megye

2021.04.21. 06:55

Többször évek múlva találnak fegyvereket

Nem gyakran, de előfordulnak megyénkben olyan bűncselekmények, melyeket fegyverrel követnek el. Ezek között van gondatlan vétség, mint például egy vadászbalesetnél, és találkozni szándékos bűntettekkel is rablástól a garázdaságig. Emellett akadnak esetek, amikor egy elhunyt családtag dolgai között akár évek múltán találnak a hagyaték rendezését végző hozzátartozók valamilyen fegyvert, lőszert.

Nyemcsok László

Fotó: Shutterstock

A közelmúltban adtunk hírt arról, hogy Kétegyházán családi ok miatt kialakult vita fajult tettlegességig, többen összeverekedtek, hárman könnyebben megsérültek. A konfliktus egyik résztvevője egy startpisztollyal a levegőbe lőtt. A rendőrök a verekedőket előállították, a gyulai kapitányság garázdaság miatt nyomozást rendelt el. Két férfit gyanúsítottként kihallgattak, egyiküket őrizetbe vették, a pisztolyt pedig lefoglalták.

Szintén a múlt hónapban adta át a rendőrség egy olyan büntetőeljárás iratait az ügyészségnek, amely egy bejelentett vadászaton történt baleset után indult. Az egyik vadász úgy adott le lövést egy nyúlra, hogy a sörétek eltaláltak egy másik vadászt és a neki segítő hajtót. Mindketten az arcukon sérültek meg, egyikük könnyű, a másik férfi súlyos sérülést szenvedett. A büntetőjogban a lőfegyver kezelésének szabályai foglalkozási szabályoknak minősülnek. Ezért a szeghalmi kapitányság a lövést leadó vadász ellen foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanújával büntetőeljárást indított.

Előfordul, hogy hagyatékból kerülnek elő fegyverek. Ilyen esetekben azonnal értesíteni kell a rendőrséget /Illusztráció: Shutterstock/

Dr. Szombati Andrea, a megyei főkapitányság sajtószóvivője kiemelte, bizonyos bűncselekményeknél minősítő körülmény a fegyveres elkövetés. Így a rablás alapesetben két-nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha a gyanúsított fegyverrel rabol ki bárkit, akkor már a szabadságvesztés mértéke öt–tíz évig terjedhet. A garázdaság esetében a vétség miatt meghatározott két évig terjedő szabadságvesztés bűntett miatt akár három év is lehet, ha az elkövető tettét fegyveresen követi el.

Aki a lőfegyverekkel, lőszerekkel kapcsolatos jogi előírásokat megszegi, szabálysértést vagy bűncselekményt követ el. A szabálysértési törvény a lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértés, a Büntető törvénykönyv pedig a visszaélés lőfegyverrel, lőszerrel tényállását írja le pontosan, vagyis, hogy mi minősül jogsértésnek.

Bűncselekményt követ el például az, aki működőképes lőfegyvert engedély nélkül megszerez vagy tart, engedély nélkül készít vagy forgalomba hoz. Működőképes lőfegyvert engedély nélkül vagy annak kereteit túllépve az ország területére behoz, onnan kivisz, vagy azon átszállít. A lőfegyver készítésére, kereskedelmére, illetve a működőképes lőfegyver megszerzésére, tartására vonatkozó engedély kereteit túllépi, engedéllyel tartott lőfegyverét engedéllyel nem rendelkezőnek átadja.

A lőszereknél bűncselekmény miatt kell felelnie annak, aki a kézilőfegyverhez, vadászlőfegyverhez vagy sportlőfegyverhez tartozó, csekély mennyiséget (tíz darab) meghaladó, vagy más lőfegyverhez tartozó lőszert engedély nélkül megszerez, illetve tart. A többi lőszeres jogsértés lényegében megegyezik a fegyvereknél felsoroltakkal.

Dr. Szombati Andrea hangsúlyozta, abban az esetben, ha valaki hagyaték rendezése közben talál fegyvert, lőszert vagy olyan dolgot, ami annak látszik, értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívón. A lehetőségekhez, helyzethez képest akkor is azonnal rendőri intézkedést kell kérni, ha valaki fegyverrel fenyegetőzik, másokra támad, illetve úgy használja a nem engedélyköteles vagy engedéllyel tartott fegyverét, hogy a biztonsági szabályokat nem tartja be, veszélyeztet másokat. Ha fegyverből leadott lövés miatt személysérülés történik, akkor is hívják a 112-es segélyhívót, így a mentők és a rendőrség is értesül a történtekről, és azon nyomban intézkednek.

A bejelentést mindig meg kell tenni!

A törvény bünteti azt is, aki engedéllyel tartott kézilőfegyverét, vadászlőfegyverét vagy sportlőfegyverét, illetve az ahhoz tartozó lőszert bejelentés nélkül az ország területére behozza, onnan kiviszi vagy azon átszállítja.

Az ugyintezes.police.hu internetes oldalon az igazgatásrendészet címszóra rákattintva a polgári lőfegyver-ügyintézés, engedélykérelmek menüpont alatt 40-féle engedély megszerzésének feltételeiről, illetve az eljárások rendjéről olvasható tájékoztató magyar és angol nyelven. Emellett a 2021. január 1-jén hatályba lépett jogszabályváltozásokról is megtalálható egy részletes tájékoztató. Ezen a felületen elektronikusan ügyet is lehet intézni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában