megelőzés

2021.04.12. 11:24

Térfigyelő kamerákkal érik tetten az illegális lerakókat Békésen

Illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében nyert több mint 5 millió forintot a békési önkormányzat térfigyelő kamerák beszerzésére és kihelyezésére a közelmúltban. Az eszközök a város négy területén szolgálják majd a megelőzést, valamint a felderítést.

Papp Gábor

20210408 Békés Kamerát telepítettek a Malomasszonykertben a képen Polgár Zoltán alpolgármester és Deákné Domokos Julianna igazgató fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Adam

Ahogy a legtöbb településen, városunkban is gondot okoz, hogy sokan illegálisan helyezik el közterületeken a szemetüket. Mindez több problémát is generál, egyrészt a hulladék elszállítása komoly feladatokat ró a BKSZ Kft.-re, másrészt az elkövetők gyakorlatilag utolérhetetlenek bizonyíték vagy tettenérés hiányában – nyilatkozta hírportálunknak Polgár Zoltán.

A város fejlesztésekért felelős alpolgármestere elmondta, ez utóbbi ellensúlyozása érdekében nyújtott be pályázatot a békési önkormányzat az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt „Tisztítsuk meg az országot” pályázati felhívás harmadik ütemére.

A város szakmai anyagát kedvezően bírálták el a döntéshozók, amelynek eredményeként a település 5 millió 350 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Az illegális hulladéklerakás felszámolása érdekében négy védendő területet jelöltek ki a projektben, így a Malomasszonykertben, a Gőzmalom soron, a Csallóközi utcában és Dánfokon építik ki az új térfigyelőkamera-rendszereket, az azokhoz szükséges fogyasztásmérők telepítésével együtt.

Polgár Zoltán és Deákné Domokos Julianna a Malomasszonykertben lévő kameránál /Fotó: Bencsik Ádám/

Az önkormányzat egyébként saját forrásból már több helyre is telepített térfigyelő kamerákat, például a Malomasszonykertbe. Az ottani problémákkal kapcsolatban Deákné Domonkos Julianna, a körzet önkormányzati képviselője lapunknak korábban elmondta, egyesek iszonyatos mennyiségben hordtak háztartási és egyéb hulladékot a területre. Egy alkalommal még a tiltó táblát is eltüntették onnan. A képviselő kiemelte, biztos benne, hogy nem az ott lakók vitték oda a szemetet. A tapasztalatok szerint a legnagyobb problémát a hagyatékok, illetve a kiselejtezett bútorok, eszközök jelentik, nagyon sokan azokat rakják le a tilosban. Ez azonban nem megoldás, nem is lehet az. Deákné Domonkos ­Julianna éppen ezért már ­akkor is szorgalmazta, hogy helyezzenek térfigyelőt a területre, ami később meg is ­történt.

– A kihelyezett kamera megfelelő prevenciós hatással bír. Az elnyert támogatásnak köszönhetően tovább korszerűsíthetjük a rendszert, még az eddiginél is nagyobb területet figyelhetnek az eszközök

– tette hozzá Polgár Zoltán.

– Célunk, hogy óvjuk környezetünket, és az érintett területeken, a zártkertben élők hulladékkezelési problémái is megoldódjanak. Ezeken a településrészeken a hulladékszállítási közszolgáltatást nem házhoz menő rendszerrel, hanem úgy tudja megoldani önkormányzatunk, hogy a szilárd burkolatú útról megközelíthető helyeken zárt hul­ladékszállító edényeket helyezünk ki. Régóta fennálló probléma az itt megjelenő illegális hulladék – számolt be a részletekről Polgár Zoltán. – Ezért is fontos a fejlesztés.

Több mint ezerkétszáz négyzetméter területet figyelnek

Polgár Zoltán kérdésünkre elmondta, az új térfigyelő kamerák egyenként 314 négyzetmétert védenek, illetve figyelnek majd, így az új beruházásnak köszönhetően összesen 1256 négyzetméter megfigyelése válik lehetővé. – Kiszűrhetőek lesznek az illegális szemetelést végző emberek, és eljárást lehet majd kezdeményezni velük szemben. A kivitelezés befejezését követően az új térfigyelő kamerákat a már meglévő kamerarendszerbe integrálják majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában