Békés megye

2021.04.28. 13:14

Támogatják a kisebbségeket

A megyei közgyűlés szerint fontos a kisebbségek védelme, elfogadták a kisebbségi mentőcsomag határozatát.

L. B.

A Minority SafePack, vagyis a kisebbségi mentőcsomag kapcsán fogadott el határozatot a Békés megyei közgyűlés – ismertette közleményében Zalai Mihály elnök.

Emlékeztetett: a Minority SafePack egy 2013-as európai polgári kezdeményezés. A célja, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos területei az európai uniós jog részei legyenek. 50 millió európai él kisebbségi sorban, illetve használ kisebbségi vagy regionális nyelvet. A kezdeményezés sikeres volt, több mint 1 millió aláírást gyűjtöttek össze 11 tagállamban – többek között Magyarországon – az európai sokszínűségért. Az Európai Parlament megszavazta a kezdeményezés támogatására irányuló állásfoglalást, az Európai Bizottság viszont elutasította a kisebbségvédelmi kezdeményezést.

A Békés megyei közgyűlés határozatot fogadott el, amelyben helyeslik az Európai Parlament állásfoglalását, és kijelentik, hogy elkötelezettek az Európai Unió alapértékei kapcsán. Azon dolgoznak, hogy mind a nemzeti, mind az európai uniós célkitűzéseiket közösen valósítsák meg. Elutasítják az Európai Bizottság közleményében foglaltakat, mellyel szerintük 50 millió kisebbségben élő európai embert hagynak cserben. Javasolják, hogy az Európai Unió határozza meg a kulturális és nyelvi sokszínűség védelmének módjait, támogatja a kisebbségi nyelvet beszélő közösségek számára támogatási program indítását, valamint azt is, hogy a kisebbségi jogok szintén legyenek részei az európai uniós alapszerződésnek.

kulcs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában