MoLaRi-rendszer

2021.04.11. 11:28

Riadót fújnak majd Orosházán, ha sok a vegyi anyag

Magas póznákon elhelyezett furcsa szerkezetek – erre lettek figyelmesek Orosházán, ahol mint megtudtuk, a Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszer, röviden MoLaRi-rendszer kiépítése zajlik.

Csete Ilona

A katasztrófavédelem honlapján megjelentek szerint a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyik jelentős projektje keretében, – előre meghatározott – alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében, országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztórendszert telepített.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóreferense elmondta, a város több pontján helyeztek ki oszlopokra szirénákat, hivatalosan hangsugárzókat.

Ez a MoLaRi-jelzőrendszer, amelynek a telepítése azért Orosházán zajlik, mert köztudottan ott számos ipari létesítmény működik.

S ezek közül van, amelyik úgynevezett felső küszöbértékű veszélyes üzemnek számít. (Két kategóriába – alsó és felső küszöbértékű gyárak – sorolják az üzemeket – a szerző). A telepítés folyamatban van, az oszlopokat lehelyezték a földbe. Jelenleg a szerelvényezést, valamint a szenzorokat telepítik.

Fotók: katasztrovavedelem.hu

Ezekre a munkafolyamatokra figyeltek fel a város lakói. Orosházán 14 darab ilyen, a XXI. századi iparbiztonságot és a lakosság védelmét is szolgáló riasztóvégpontot helyeznek el.

A veszélyes ipari üzemben, ha esetlegesen bekövetkezne meghibásodás vagy baleset, veszélyes vegyi anyagok kerülnének a levegőbe.

Ezeknek a koncentrációját a telepített mérőszondák mérik, és ezzel párhuzamosan jelzik az értéket a katasztrófavédelem ügyeletén is. A nap 24 órájában működő katasztrófavédelmi ügyeleten a mért adatokat kiértékelik, szükség esetén, a szirénarendszeren keresztül, az érintett lakosságot riasztják, illetve értesítik a teendőkről. Jelenleg éles üzemben Békés megyében még nem működik a MoLaRi.

Májusban, az érettségi vizsgák után terveznek morgató próbákat tartani

A MoLaRi-rendszer folyamatos üzembiztonságának a fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszer részeit meghatározott időszakonként tesztelik.

Mint megtudtuk, a szirénapróbának két típusa van: csökkentett üzemű, úgynevezett morgató próba, illetve hangos üzemű, azaz teljes körű. A próbák alkalmával körülbelül tíz perc időtartamban hangképeket és „élőbeszédet” sugároznak le a végpontokon.

A májusi érettségi vizsgák után terveznek országos csökkentett üzemű (morgató) próbát tartani. Elképzelhető, hogy abba már az orosházi rendszer is bekapcsolódik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában