Magyar közút

2021.04.17. 15:43

Nem találtak baleseti gócpontot Békésben

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. korábbi években végzett vizsgálata alapján Békés megyében nincsenek baleseti gócpontok – tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor, a cég kommunikációs osztályvezetője.

P. G.

Fotó: Shutterstock

– Társaságunkat rendelet kötelezi arra, hogy a rendszeres forgalombiztonsági vizsgálatok alapján a kezelésünkben lévő közúthálózaton azonosítsuk a magas baleseti kockázatú rövid útszakaszokat, azaz baleseti góchelyeket, feltárjuk a kialakult helyzet okát és meghatározzuk, hogy milyen beavatkozással csökkenthető az adott helyszín baleseti kockázata. Mint megtudtuk, országosan 168 baleseti góchelyet azonosítottak a 32 ezer kilométeres országos közúthálózaton. Ebben nincsen benne az önkormányzatok által kezelt 140 ezer kilométer belterületi út.

Országosan százhatvannyolc veszélyes helyet azonosítottak /Fotó: shutterstock.com/

- Lakott területen ezek elsősorban útkereszteződések, azon kívül pedig a csomópontok mellett megjelennek az ívek is – ecsetelte. – 2020-ban a legveszélyesebb góchelyeken megtörténtek a beavatkozások, illetve a nagyobb volumenű átépítésekhez szükséges tervezési munkákat is előkészítettük. Hozzátette, tizenegy helyszínen kezdték meg csomópontok jelzőlámpás forgalomirányításának kiépítését vagy a meglévő forgalomszabályozás fejlesztését. Tizenhat helyszínen végeztek kisebb beavatkozást, burkolatprizmák telepítését, burkolatérdesítését, sebességmérők telepítését, figyelmeztető villogók alkalmazását, 25 ponton pedig a jelzésrendszert erősítették meg, figyelemfelhívó táblázás, burkolati jel festése történt.

– Elmondható, hogy az országos felmérésben Békés megyei helyszínek nem szerepelnek a gócpontkutatási listán, nincs olyan csomópont vagy szakasz, ami az országos átlagot meghaladná vagy kiemelkedő lenne – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában