békéscsaba

2021.04.10. 07:39

Nem fogynak ki az ötletekből a Lencsési Közösségi Házban

Számos online programot szervezett az elmúlt időszakban az idén harmincéves, csabai Lencsési Közösségi Ház. Így igyekeznek tovább vinni, megtartani a hagyományos eseményeiket, ugyanis most a koronavírus-járvány miatt nem fogadhatnak látogatókat – mondta Takács Péter, kiemelve, az elmúlt 30 év kötelezi őket minderre. A közösségi ház vezetője emlékeztetett, az intézmény évente átlagosan ezer kulturális és egyéb eseményt szervez, és 40 ezer érdeklődőt fogad.

L. B.

20210331 Békéscsaba Takács Péter, a Lencsési közösségi ház vezetője Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Ahogy minden évben, most is készülnek április 11-ére, a magyar költészet napjára, József Attila születésnapjára. Remélik, hogy júniusban ismét kinyithatnak: újra elindítanák a felfüggesztett képzéseket, az egészségmegőrző tornákat, összehívnák a csoportokat, gyerekeket táboroztatnának nyáron. Emellett egy nagyobb volumenű rendezvényben is gondolkodnak, ugyanis 30 éve, 1991. június 1-jével kezdte meg működését a közösségi ház.

Takács Péter – aki alapítása óta vezeti az intézményt – elmondta, folyamatosan ötletelnek, hogy mi az, ami illeszkedik a hagyományos tevékenységstruktúrába, és mi az, ami ezek közül online, élő közvetítések révén is megtartható. Hangsúlyozta: a számok alapján az elmúlt időszakban a virtuális térben több emberhez jutottak el, vagyis többeknek közvetítették a kultúrát és az értékeket, mintha a rendezvényeiket megszokott formában, azaz a látogatókat személyesen fogadva szervezték volna meg.

Takács Péter intézményvezető bízik a nyári nyitásban /Fotó: Imre György/

Online rendezték meg a 15. Digiporáma Fesztivált és a Márvány Fotóműhely kiállítását. A rejtvényfejtők napja alkalmából rejtvényfejtő versenyt, az anyanyelv nemzetközi napjára tekintettel eszperente versenyt hívtak életre. Valentin-nap kapcsán a Lencsési legnagyobb szívét helyezték el a közösségi háznál, ahol a párok, családok fotózkodhattak.

A farsangi, a tavaszváró és a húsvéti játszóházak is hatalmas sikert arattak:

20-25 család regisztrált és vitt csomagot­, amelyek segítségével a gyerekek­ elkészíthették az alkotásaikat, de a közvetítéseket később 1300-1500-an tekintették meg. A Csak tiszta forrásból fotópályázat­ eredményeit is online­ hirdették ki. A város jeles szülöttére, Mohácsy Mátyásra a Széchenyi ligetben lévő szobránál emlékeztek meg, ezt a videót is 1400-an követték. A Márvány Fotóműhely egykori vezetője, Bazsó Imre emlékére ugyancsak szerveztek egy kiállítást.

Az intézményvezető kiemelte: abban, hogy az elmúlt 30 évben a Lencsési Közösségi Ház közmegelégedésre tudott működni, nagy szerep jutott a volt és jelenlegi munkatársaknak – így például Nagy Emese művelődésszervezőnek, közművelődési tanácsosnak, valamint Tóth Edit gondnoknak –, illetve a segítői körnek, a csoportok vezetőinek és tagjainak, az önkénteseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában