Méhkerék/galériával

2021.04.12. 17:29

Megújulhat a hazai románság szentélye

A Miniszterelnökség által nyújtott 20 millió forintos támogatásból korszerűsítik Méhkeréken a román ortodox templomot, a munkálatok idén megvalósulhatnak – jelentették be hétfőn a helyszínen. Soltész Miklós államtitkár hangsúlyozta, 2010 óta a kormány 8 milliárd forintot biztosított a hazai románságnak fejlesztésekre, idén eddig 660 millió forintról született döntés.

Licska Balázs

Fotó: LP6DMK2

– Tovább kell erősíteni a magyar-román kapcsolatokat – mondta a Méhkeréken hétfőn tartott sajtótájékoztatón Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Hozzátette, a koronavírus-járvány nehéz helyzetet teremtett mindkét országban, a feladat és a felelősség pedig adott: a gazdaság újraindítása mellett erősíteni kell nemcsak a testeket, hanem a lelkeket is.

Nyolcmilliárd forint a hazai románságnak

Hangsúlyozta: 2010 óta a kormány 8 milliárd forintnyi támogatást biztosított a hazai románságnak, idén pedig eddig 660 millió forintról született döntés. Példaként sorolt gyulai, eleki, körösszakáli fejlesztéseket, illetve több templom között a méhkeréki is megújulhat. Kiemelte azt is: a magyar és román nemzet kapcsolatát erősíti, hogy segítik a nemzetiségeket.

KÉPALÁ Soltész Miklós államtitkár beszélt a méhkeréki román ortodox templom felújításának fontosságáról. A háttérben Calinic atya, Siluan Manuila püspök, Kreszta Traján nemzetiségi szószóló és dr. Kovács József országgyűlési képviselő /Fotók: Lehoczky Péter/

– A kormány nemrég döntött arról, hogy a teljes egyházi szférát 26 milliárd forinttal segíti, és mindez szorosan összefügg a járvánnyal – fogalmazott dr. Kovács József országgyűlési képviselő. Kiemelte, a testi mellett szükség van a lelki problémák kezelésére is, amiben az egyházak oroszlánszerepet vállalnak. Fontosnak nevezte, hogy a nemzetiségek otthon érezzék magukat Magyarországot, és aláhúzta: hazát csak közösen, együtt lehet építeni.

Az egyház, az iskola és a család szentháromsága

– Egy nemzetiség fennmaradásának három pillére van: az egyház, az iskola és természetesen a család – magyarázta Kreszta Traján román nemzetiségi szószóló. Hangsúlyozta: a kormány segíti a nemzetiségi oktatást, hiszen az ingatlanok is átkerültek a fenntartó országos önkormányzatokhoz, támogatást nyújt a pedagógusoknak is. Hozzáfűzte: minden, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata (MROÖ) által átvett intézmény fejlődött az elmúlt években – szólt Battonyáról, Gyuláról, Elekről és Kétegyházáról is –, és a beruházások révén a gyermekek száma is nőtt.

Elmondta: a megbeszélései és közbenjárása nyomán a méhkeréki román ortodox templom felújítására előirányzott 5 millió forintot kiegészítették további 15 millió forinttal, hogy teljesebb legyen a korszerűsítés. A Kozma György elnök vezette országos román önkormányzaton belül pedig létrejött egy tanács, felmérik az összes hazai román ortodox templom felújítási szükségleteit. Egyre szorosabbnak ítéli a magyar-román kapcsolatokat, bízik benne, hogy a vegyes bizottság tevékenysége is megújulhat.

A test mellett a lelkeket is gondozni kell

Siluan Maniula, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke nagy megtiszteltetésnek nevezte és hálát mondott azért, hogy megújulhat a méhkeréki templom, amely így a jövőben is fontos szerepet tölthet be a román közösség életében. Hozzátette: az istenházán meglátszik az idő múlása, vannak problémák, amelyeket orvosolni kell, van mit renoválni. Kiemelte: egyensúlyt kell teremteni test és lélek között, és a lélek gondozásában fontos szerep hárul az egyházakra. Fohászkodnak Istenhez, hogy minél előbb átvészelhessük a mostani vészterhes időszakot.

Ötmillió forintot kap az óvoda

Tát Margit, Méhkerék polgármestere, egyben a helyi nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, a Miniszterelnökség 5 millió forint támogatást biztosít, hogy korszerűsíthessék a Varázskert óvodánál lévő parkolót. Hangsúlyozta, a méhkeréki az egyetlen olyan óvoda jelenleg Magyarországon, amely települési nemzetiségi önkormányzat fenntartásában működik. Büszkék arra, hogy a három csoportban 51 gyermekről gondoskodnak, és hogy járnak Kötegyánból, Sarkadról és Dobozról is kicsik. Hozzátette: 150 millió forintból bölcsődét alakítanak ki az óvoda jelenleg kihasználatlan épületrészében, és kiemelte, az is nemzetiségi lesz. Elmondta: az idei román nemzetiségi keretből 4 millió forintot kapnak méhkeréki programok szervezésére, ezek közül az egyik legjelentősebb az a néptánctábor, amit nyáron szerveznének meg nyolcvan gyermek részvételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában