Interaktív előadás

2021.04.10. 14:05

Megmutatják a viharsarkiak, hogy táncoltak egykoron

A napokban készítették el a Viharsarok Táncszínház tagjai legújabb előadásuk, a Rendhagyó történelemóra felvételeit a gyulai várban, az Almásy-kastélyban és a Békéscsabai Jókai Színházban. Korhű ruhákban, jó hangulatban, tánccal, vidámsággal telt meg az alkotás folyamata, melyet a tervek szerint nemsokára élőben és felvételen is megtekinthetnek az érdeklődők.

Busi Ottó

Interaktív előadással készül a Viharsarok Táncszínház, melynek felvételei a napokban zajlottak a két város különböző helyszínein. A produkció a felnőttek mellett a felsős és a középiskolás korosztályt célozza meg, a tervek szerint a későbbiekben az előadás az egyes iskolákban is látható lesz.

– A Kárpát-medencében rengeteg magyar néptáncot sikerült gyűjteni, melyek nagy része még ma is használatos az egyes falvakban. Különlegesek, mert ezek mindegyike a nyugat-európai udvarokban kitalált udvari táncok népies, magyar változatai. Ha mondjuk kitaláltak például egy új táncot Itáliában, akkor ezt nem sokkal utána egész Európában másolni kezdték, és mindenki a saját maga stílusára formálta, majd használta. Viszont mindig megjelent egy újfajta divat, ami az előzőt eltüntette, így újabb és újabb táncok születtek.

A most készülő műsorban a magyar történelmen megyünk végig,

és ezekkel a különféle korokra jellemző táncokkal mutatjuk meg, hogy melyik korban mit is táncoltak, hogyan táncoltak, és hogyan néztek ki az akkori viseletek. Sőt, az is kiderül, hogy milyen volt az alapfelfogás mondjuk egy reneszánsz vagy egy barokk korban, vagy éppen a 19. századi magyar reformkorban – részletezte ifjabb Mlinár Pál, a táncszínház művészeti vezetője.

Mlinár Péter és Földes Roxána korhű jelmezben egy barokk tánc kezdetén /Fotók: Viharsarok Táncszínház/

Hozzátette, a produkció a különféle, a táncosok által előadott magyar táncok mellett animációkkal, térképekkel illusztrálja az egész történelemóra mondanivalóját. Továbbá vannak benne olyan videók is, amikor egymás mellé állítják az egykori eredeti táncokat, majd mellettük közvetlenül megmutatják annak magyar megfelelőjét is.

A táncszínház iskolákban is bemutatja majd a produkciókat

– Így aztán nagyon jól nyomon lehet követni, hogy mennyire egy tőről fakadnak ezek a táncok, gyakorlatilag ugyanazt csinálják, csak egy kicsit mások a lépések. Ezeknek a történelmi táncoknak a felvételeit készítettük elő: a gyulai várban a középkori és a reneszánsz eredetű ­táncokat vettük fel, az Almásy-kastélyban a barokk táncokat, a Jókai színházban pedig a reformkor, a klasszicista korszak táncát, a palotást vettük fel. Lényegében volt, hogy egy nap leforgása alatt egyik korszakból estünk át a másikba, amit nagyon élveztünk.

Végig jó hangulatban telt a forgatás, már csak azért is, mert a miliő, a középkori hangulat teljesen más, mint a mai világé

– árulta el Mlinár Pál.

Mint megtudtuk, a későbbiekben a produkciót a táncszínház az iskolákban is bemutatja, illetve felmerült, hogy a várban vagy az Almásy-kastélyban is megtekinthető lesz felvételről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában