Gyula

2021.04.29. 12:50

Letisztították Kohán György sírját

A közelmúltban letisztították Kohán György sírját Gyulán – tájékoztatta hírportálunkat Durkó Károly, a Gyulai Városbarátok elnöke.

P. G.

Mint megtudtuk, tavaly október 27-én avatták fel Kohán György megújult síremlékét, Széri Varga Géza vörös- és szürkegránitból készült alkotásával. A sír régi, fekete-fehér szemes műkő lapjainak felújítását idén áprilisban, a Városbarátok nevében Lovász József kőfaragó mester végezte el. Mogyoróssy István kőfaragó-szobrász egykori munkája így teljesen megújulva állít emléket a Kossuth-díjas festőművésznek. Lovász József a Városbarátok nevében, a művész névnapján „adta át” a lecsiszolt és megtisztított sírt a családnak, ezzel is tisztelegve Kohán emléke előtt.

Lovász József kőfaragó mester a síremlék mellett

Az 1910-ben született és 1966-ban elhunyt Kohán György Kossuth-díjas festőművész, grafikus volt. Jeles képviselője volt az alföldi festőknek és a hódmezővásárhelyi művésztelepnek, drámai koloritú figurális kompozíciókat készített, a modern stílusirányzatok hatása beépült művészetébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában