békés megye

2021.04.02. 19:58

Jogos önvédelem: mégis meddig mehetünk el?

Lakásunkban, az utcán és még számtalan helyen támadhatnak ránk rosszban sántikáló emberek. Fel lehet, és fel is kell készülni ilyen eshetőségre. A nyers erő, az önvédelmi sportok gyakorlása sokat nyom a latban, de szóba jöhetnek önvédelmi fegyverek. Amikor illetéktelen behatolók megsértik a magántulajdont, sőt néha a tulajdonos épsége, élete is veszélybe kerül, felmerül a kérdés, meddig mehet el a jogos védelem? Ennek jártunk utána.

Nyemcsok László

A csabai vadászboltban is lehet engedély nélkül használható marokfegyvereket venni /Fotók: L. P.!

Fotó: LP6DMK2

Amerikai filmekből megszokhattuk, hogy ha valaki átmászik a gazdag, és meglehetősen ideges ember kilométer hosszú, kovácsoltvas kerítésén, akkor a megtámadott előveszi a sörétes puskát, és az ajtó mögül gondolkodás nélkül lő. Persze, a film és Amerika más világ, de sajnos a betörés nálunk is a mindennapi valóság része. Ezért fontos az önvédelem, de ennek szigorú szabályai vannak. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy megtámadottként mit tehet és mit nem.

Tuskáné Csicsely Zita, a békéscsabai Harmónia vadászbolt vezetője elmondta,

Magyarországon a jelenlegi törvények szerint engedély nélkül vásárolhatók és tarthatók önvédelmi gáz-riasztó fegyverek.

Ezek lehetnek marok- vagy forgótáras kivitelűek. Vannak ezek között olyanok, melyek gumilövedék kilövésére is alkalmasak. Amikor azonban ezzel töltik be az eszközt, már elöltöltős (muzeális) fegyvernek minősül.

– Ez csak a lőtéren a sportlövészetet szolgálhatja – ecsetelte a boltvezető. – Ugyanez vonatkozik a gumilövedékessé átalakított sörétesekre is. A muzeális fegyverek a Büntető Törvénykönyvben meghatározott három esetben használhatók.

Dr. Havrán Ákos megyei megbízott főügyészhelyettes kiemelte, nem büntetendő az a cselekmény, mely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges. A jogtalan támadás ellen védekezést lehet kifejteni, ami formailag megvalósíthat például testi sértést, de akár emberölést is. A bíróság alapesetben vizsgálja, hogy a védekezés szükséges és arányos volt-e, erre az ítélkezési gyakorlat értékelési szempontokat alakított ki.

A csabai vadászboltban is lehet engedély nélkül használható marokfegyvereket venni /Fotók: L. P.!

– Így például, ha az ingatlan tulajdonosa azon kapja a tolvajt, hogy éppen mászik be a kerítésen fényes nappal, lövést ad le rá, és a tolvaj életét veszti, a tulajdonos cselekménye nem tekinthető szükségesnek és arányosnak – emelte ki dr. Havrán Ákos. – Ezzel szemben, ha a jogtalanul támadó annak érdekében, hogy a sértettet az utcán napközben kirabolja, ököllel a sértett feje irányába üt, aki elhajol, és úgy üt vissza, hogy a támadó orrát eltöri, akkor ez megalapozhatja a jogos védelmet.

A Btk. meghatároz olyan eseteket, amikor a jogtalan támadás oly módon történik, hogy a megtámadott joggal feltételezheti, hogy ez az élete ellen irányul. Ezen körülményeknél fennáll a lehetősége a védekezés szükséges mértékének a túllépésére, és a bíróság nem vizsgálja a szükségesség kérdését.

Példával élve, ha a sértettre annak érdekében, hogy kirabolják, éjjel támadnak rá, vagy a támadás fegyverrel, késsel vagy bármilyen, az élet kioltására alkalmas eszközzel történik, illetve ha egy sértettet legalább három ember egyszerre támad meg, akkor a sértett alappal gondolhatja, hogy ez az élete kioltására irányul.

Ennek megfelelően akár a támadó(k) életét is kiolthatja a védekezés során, cselekménye nem lesz büntetendő.

Szintén kiolthatja a támadó életét a sértett, ha a támadó a lakásába éjjel vagy fegyverrel vagy felfegyverkezve (ami, az élet kioltására alkalmas minden eszközt magában foglal) vagy csoportosan (legalább három ember) hatol be jogtalanul. Szintén korlátozástól mentesen védekezhet a sértett, tehát megölheti a támadót, ha a lakásához tartozó bekerített helyre (az udvarra) fegyveresen jogtalanul behatol.

A jogalkotó szabályozza még a megelőző jogos védelmet is. Nem büntetendő annak a cselekménye, aki a saját, illetve a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzése céljából telepített, az élet kioltására nem alkalmas védelmi eszközzel a jogtalan támadónak sérelmet okoz. Feltéve, hogy a védekező mindent megtett, ami az adott helyzetben elvárható annak érdekében, hogy az általa telepített védelmi eszköz ne okozzon sérelmet.

Ezen szabály alapján lehetőség van életünk, testi épségünk vagy a tulajdonunk védelme érdekében jövőbeli támadás megelőzésére szolgáló védőberendezések alkalmazására.

Nagyon lényeges azonban, hogy ezek az eszközök nem lehetnek alkalmasak az élet kioltására.

Így például hálózati áram nem vezethető a kerítésbe. Csak a jogtalan támadó szenvedhet sérelmet, és a védekezőnek a sérelem elkerülése érdekében mindent meg kell tennie, ami az adott helyzetben elvárható.

Védelmi berendezés telepítésével maga a védekező is kockázatot vállal, ha például jogtalan támadás nem következik be, azonban a védelmi eszköz mégis sérülést okoz ártatlan személynek. Például a kerítésre túl alacsonyan elhelyezett szögesdrót elvágja az arra sétáló és a kerítést megfogó kisgyermek kezét.

A gázspray kis helyet foglal

– Önvédelemre gázspray vagy a korábban említett gáz-riasztó fegyver tartható és használható – ecsetelte Tuskáné Csicsely Zita. – Gázspray-t csak 20 ml űrtartalomig tarthat magánál az ember, és csak a törvényekben leírt összetétellel.

Rendezvényekre és közintézményekbe nem vihetők be, ha valaki megteszi, szabálysértést követ el.

A boltvezető kitért arra, minden esetben tájékoztatják vevőiket, bár erre nekik nincs törvényi kötelezettségük. És itt is igaz:

a törvény nem ismerete senkit sem mentesít a felelősség alól.

– Amikor az utcán önvédelemről beszélünk, nem csak a hölgyekre kell gondolni – mondta Tuskáné Csicsely Zita. – Férfiaknak is ugyanúgy szükségük lehet önvédelmi eszközre. Náluk inkább a gáz-riasztó fegyverek jönnek szóba. Ahhoz, hogy valaki magánál viselhesse vagy autójában magánál tarthassa az eszközt, engedélyre van szüksége. Ezt a lakóhelyhez illetékes rendőrkapitányságon kell igényelni. Engedélyt csak olyan fegyver kaphat, amely rendelkezik érvényes tanúsítványkártyával. Az engedély megszerzéséhez nincs másra szükség, csak a töltetlen fegyverrel – a szállítás szabályait betartva -, személyes iratokkal megjelenni a kapitányságon. Ha mindennek megfelelt az ember, és az illetéket is megfizette, mintegy két-három hét elteltével a fegyvertulajdonos nevére, az adott gyári számra megkapja a viselési engedélyt, amely visszavonásig érvényes. Ezzel az engedéllyel a fegyver tulajdonosa közterületen és az autójában is viselheti önvédelmi gáz-riasztó fegyverét, de ez közterületen csak rejtve történhet.

Kóbor kutyáktól védik épségüket

A Harmónia boltvezetője kiemelte, minden esetben, akár otthon, akár közterületen nagyon fontos, hogy az ember tudja, mire képes bizonyos szituációkban. Mert vehet magának akármekkora „mordályt”, ha megtámadják, és pánikba esik, és képtelen lesz elővenni a fegyverét. Ebben az esetben akár a gázspray is elegendő. Fontos, hogy valamilyen szinten felkészültek legyünk a támadásra, ezt lőtéren való lőgyakorlattal is elősegíthetjük. Mert tudni kell, hogy saját területen csak úgy, gyakorlás céljából nem lövöldözhetünk, mert az nem számít önvédelmi szituációnak. Ezért érdemes megtanulni a fegyverfogást, -használatot.

– Legtöbbször vásárlóink a gázspray és a kóbor, vad kutyák viszonyáról mesélnek sokat – ecsetelte a boltvezető. – Sajnos, nagyon sok esetről hallunk, amikor a nem megfelelő ebtartás áldozatává válnak emberek. Ezek után nagyon félnek, így egyértelmű, hogy szeretnék megvédeni testi épségüket.

Kicsi, de erős

Tuskáné Csicsely Zita elmondta, a hölgyek előnyben részesítik a gázspray-t, ami kicsi és könnyen kezelhető, bár sokkal kisebb távolságra hatékony. Míg a gáz-riasztó fegyver 2,5–3 méterig is hatékony lehet, addig a gázspray csak egy méterig. Kifejezett előnye, hogy nem foglal nagy helyet, akár egy kis női táskában is elhelyezhető, és a kezelhetősége sem bonyolult. Amennyiben az önvédelem jól sikerül, a támadó megfékezhető vele, és segítséget lehet hívni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában