békés megye

2021.04.01. 06:55

Friss zöldségeket kínálnak húsvétra

A tavasz, a húsvét színei, ízei jelen vannak megyénk zöldséges üzleteiben. Minőségben és mennyiségben is megfelelő a kínálat, az árak ugyanakkor különbséget mutatnak egy-egy terméknél. Az importáru még olcsóbb, mint a fóliás, üvegházi magyar primőr, de ahogy megyünk előre az időben, annál inkább összeérnek az árak. Ízükben pedig a magyar, ezen belül a megyénkbeli áruk viszik a prímet.

Nyemcsok László

Csicsely Gergő (képünkön) megyénkbeli termelőktől beérkezett friss zöldségekkel /Fotó: Imre György/

Fotó: Imre Gyorgy

Gulyás Tamás, a békéscsabai Mezőker Kft. zöldség- és gyümölcsosztályának vezetője elmondta, immáron folyamatosan érkeznek be a megyénkbeli termelőktől a friss primőrök: – Az újhagymától, a piros retektől a fejes salátáig, a spenótig, az uborkától a paradicsomig és a paprikáig sokszínű a kínálat – emelte ki. – Ezen termékek előállítása jóval többe kerül a szabadföldinél, így eleve magas árról indultak. Mára már azonban nem sokkal drágábbak a kifutóban lévő importnál.

A hazai termékeknek az ízük, állaguk, frissességük vonzóbb a külföldinél.

Tavaly ilyenkor a burgonya, a vöröshagyma áremelkedéséhez hozzájárult, hogy bevásárlási láz uralkodott el, zsákszámra vitték ezen árukat. Csicsely Gergő, a Mezőker zöldségosztályának munkatársa szerint ma már nem spájzolnak be az emberek. A gyümölcsöknél az alma örök sláger, de még jelen vannak, és keresettek a déligyümölcsök a mandarintól a narancsig. A csabai piacon több árus hangsúlyozta, hogy a korábbiaknál nehezebben terveznek a rendeléseknél. Vannak napok, amikor megrohamozzák őket a vevők, máskor meg alig akad vásárló, remélhetőleg a húsvét színt hoz az ő életükbe is.

Csicsely Gergő (képünkön) megyénkbeli termelőktől beérkezett friss zöldségekkel /Fotó: Imre György/

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke kiemelte, a legjobb megtisztítva, megmosva, nyersen fogyasztani a legtöbb gyümölcsöt és a zöldségek egy részét is: – Ha főzzük, sütjük ezeket, törekedjünk arra, hogy minél kisebb hőhatásnak tegyük ki az alapanyagokat. A főtt ételt minél hamarabb fogyasszuk el, mert így több vitamint, ásványi anyagot őrzünk meg, mintha tovább tároljuk.

A húsvéti sonkához legjobban a torma illik.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke hangsúlyozta, hazánk az Unió legnagyobb tormatermesztője, és a húsvéti asztalra ebből is bátran válasszunk hazait. – Az Unióban évente mintegy 30 ezer tonna tormát termelnek, ennek közel felét Magyarországon – ecsetelte dr. Kulcsár László. – Hazánkban tavaly mintegy 1400 hektáron 12 ezer tonna torma termett. Az itteni felhasználás mellett – alapvetően nyersen – jelentős a kivitel Németországba, az Egyesült Királyságba, Lengyelországba és Csehországba.

A torma hazánkban őshonos növény, termesztése elsősorban az Észak-Alföldön terjedt el. Az élelmiszeripar a torma gyökerét savanyított és ecetesen tartósított készítményekhez – uborka, káposzta, cékla, vegyes vágott, paprika, csalamádé – ízesítőként előszeretettel használja, egyedülálló íze miatt. A frissen reszelt tormának magas a C-vitamin-tartalma. Baktérium- és vírusölő hatású, fokozza a nyálkahártyák vérellátását.

Tovább kellett fűteni a fóliát

Érdekesség, hogy a banán és a citrom ára nem emelkedett tavaszra. Gulyás Tamás elmondta, ezek már nem idény-, hanem egész éves déligyümölcsnek számítanak. Hozzátette, egyre többen keresik az egészség megőrzését segítő, jótékony hatású zöldségeket, gyümölcsöket, például a céklát, a gyömbért, a csicsókát, a gránátalmát.

Visszatérve a primőrökre, Kardos Mihály gyulai termelő elmondta, a korábbiaknál tovább kellett fűteni a fóliát, de mindent elkövettek a minél szebb termésért. Hozzá hasonlóan a többi megyei gazda is azt emelte ki, hogy húsvétra színes a paletta az uborkától a paprikáig. A termelők nem emeltek árat tavalyhoz képest, így remélhetőleg sok-sok asztalon lesznek ott a tavasz ízei.

A krumpli örök sláger Békésben. Dr. Kulcsár László kitért arra, az EU-ban évente átlagosan mintegy 53 millió tonna burgonyát takarítanak be. Németország a legnagyobb termesztő, általában 10–12 millió tonnával áll az élen. Az agrárkamara kezdeményezésére növekszik itthon az öntözhető terület, és fontos a minél szárazságtűrőbb fajták elterjesztése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában