Koronavírus Békésben

2021.04.07. 17:25

Éltek a lehetőséggel: a többség már szerdán kinyitott Békésben

Fellélegeztek a boltosok szerdán reggel: ismét kinyithattak az eddig zárva tartó üzletek. Átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint, a kijárási korlátozás pedig este 10-től reggel 5-ig tart. A Csaba Centerben három üzletet kivéve mindenki élt a lehetőséggel, a többieknek a munkaerő megszervezése miatt kellett egy kis haladék.

Hírlap-összeállítás

20210407 Békéscsaba Kinyitottak az üzletek a lezárások után fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Adam

A Csaba Center igazgatója, Hrabovszki György kiemelte, már reggel hatkor, a Center nyitásakor életbe léptették a változásokat. A közlekedőkben a háromfős padokon csak egy ember ülhet, és padlómatricákat ragasztottak fel a másfél méteres távolságtartás érdekében.

A nyitva tartó üzletekhez kikerült, hogy egyszerre mennyi vásárló lehet bent, ugyanakkor egy-két bérlő még a mai vagy a holnapi napra hagyta a nyitást.

A másodikon az ételudvar ugyanúgy működik, mint eddig, vagyis csak elvitelre rendelhetnek ételt a vendégek, illetve kiszállítást kérhetnek.

A Csaba Centerben a nyitva tartó üzletekhez kikerült, hogy egyszerre mennyi vásárló lehet bent /Fotók: Bencsik Ádám/

A műszaki, elektronikai kínálatot illetően lényeges, hogy újra kinyitott a MediaMarkt. Átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet itt is bent a boltban, miként a többi egységben is az új szabályozás szerint. Ez a vevők részéről is fegyelmezettséget és türelmet igényel.

Nyáron kevesen visznek bikinit cipzárjavításra

Fekete László, a békéscsabai, Kinizsi utcai cipzár- és makettszaküzlet tulajdonosa egy év alatt három hónapig volt zárva, és tegnap újra kinyithatott.

– Kevesen örültek a reggeli hidegnek, de nekem így legalább beesett néhány nagy- és átmeneti kabát javításra – ecsetelte a mester. – Azért is jó, hogy nyithattunk, mert nyáron viszonylag kevés bikinit hoznak cipzárjavításra. A makettek összerakása, -szerelése bármikor élményt nyújt, de ehhez is nyitva kell lennie a szakboltnak, ahol tanácsadással is szolgálhatok.

Fekete László újra megjavítja a cipzárakat üzletében

A csabai piacon nincs változás

A békéscsabai piacot nem érintette a szerdai nyitás, ugyanis azok is árusíthattak eddig a szabadtéri részeken, akik például cipőt vagy ruhát, tehát nem csak élelmiszereket, valamint tisztító- és fertőtlenítőszereket kínáltak – ismertette Kozma János, az üzemeltető Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Elmondta:

a cég több üzlethelyiségében a bérlők bezártak március 8-án, ők most ismét kinyithattak. A korlátozások idejére kérhettek kedvezményeket, amelyeket, ha az igények valóban indokoltak voltak, meg is kaptak, tehát ezzel segítette őket a város.

Az új szabályokhoz alkalmazkodniuk kell a vásárlóknak is /Fotók: Gál Csaba/

Az este fél tíznek is örülnek az árusok

Kátai Gyuláné Berti, a békéscsabai Trafik Corner tulajdonosa keddi hírportálunkban nyilatkozta, hogy 0-24 óráig nyitva tartó nonstop dohányboltként működnének, a kijárási korlátozás miatt azonban csak reggel öttől este hétig lehettek nyitva. Berti elmondta, örömteli számukra a most megszületett döntés, miszerint ezentúl este fél 10-ig nyitva tarthatnak. Azért ruháztak be egy ilyen komoly egységre, mert hosszabb távú vállalkozásban gondolkodtak.

Egy időben három vevő lehet bent

Barta István Zoltán kisboltot, illetve magánpostát is üzemeltet Békésen.

– Ezek együttes területe 60 négyzetméter. Már a járvány korábbi szakaszában úgy döntöttünk, hogy a vásárlók, a postára látogatók biztonsága érdekében korlátozzuk a létszámot. Nálunk már hónapok óta egy időben összesen három vevő tartózkodhat a helyiségben – nyilatkozta hírportálunknak a vállalkozó. A mostani szabályozás így a mi esetünkben nem hoz érdemi változásokat – mondta Barta István Zoltán.

Kiemelte,

a hozzájuk látogatók türelemmel és megértéssel fogadták a szigorítást.

Kérdésünkre elmondta, a bolt előtt felrajzolta a másfél méteres távolságot, hogy ne alakuljon ki tumultus a szabad levegőn sem, illetve, hogy segítséget adjon annak betartásához.

– Természetesen érződik, hogy mindenki várja már a járvány végét, mindenki szeretné visszakapni a régi életét, szeretne maszk nélkül járni, de az emberek azt is érzik, hogy ehhez még szükség van a szabályok betartására – tette hozzá a vállalkozó.

A békési kisboltban már a szigorítások előtt is korlátozták a vásárlók létszámát /Fotó: Imre György/

Online látogatószámlálót készítettek

Online négyzetméter-alapú, valós idejű látogatószámlálót készítettek a vésztői B-labs munkatársai, Berke Loránd és Fekete Lajos, hogy segítsék a hazai vállalkozásokat, a boltokat és az edzőtermeket. A számlálót és annak aktuális állását, azaz, hogy hány vevőt, látogatót tudnak még fogadni, egy egyszerű megosztással közzé lehet tenni az üzlet vagy a konditerem weboldalán, közösségi felületén, de akár egy helyszínen lévő monitoron is. Így bárki azonnal értesülhet arról, hogy mekkora a forgalom az adott boltban vagy edzőteremben, érdemes-e elindulnia otthonról.

– A számláló használata teljesen ingyenes, mindössze egy regisztráció szükséges, ahol meg lehet adni az üzlet, vagy a konditerem nevét, illetve, hogy az hány négyzetméteres – folytatta Berke Loránd. Hozzátette, be lehet állítani, hogy jelenleg hányan tartózkodnak a helyiségben. A mobiltelefonokon is használható rendszer ezek alapján kiszámolja, hogy még hány vendég léphet be.

Kiemelte:

ahhoz, hogy megadják, jelenleg hányan vannak az adott helyiségben, természetesen szükség van egy emberre, hogy frissítse az aktuális adatokat, de szerinte a rendszer így is hatalmas segítséget nyújthat.

A testépítőket, erőemelőket tömörítő vésztői Marvel Team SE alapítója elmondta, korábban – még a járvány előtt – sokszor szembesültek azzal a problémával, hogy telt ház van a Marvel Team edzőtermében. Már akkor azon gondolkoztak, hogy érdemes lenne készíteni egy számlálót, hogy mekkora a forgalom a konditeremben, és hogy annak aktuális állását közzéteszik az egyesület weboldalán, közösségi felületén – hiszen nem biztos, hogy például 80 százalékos telítettségnél érdemes elindulni.

Amikor kiderült, hogy a bezárt boltok úgy nyithatnak majd ki újra, hogy 10 négyzetméterre átlagosan egy vásárló jut, rögtön nekiláttak a rendszer fejlesztésének.

Az ingyenes rendszer ide kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában