beruházás

2021.04.21. 16:21

Elkezdődött a belvízprojekt Hunyán

Megkezdődött a hunyai önkormányzat történetének legnagyobb beruházása, a mintegy 240 millió forintos belvízprojekt a napokban – tájékoztatott Hegedűs Roland.

P. G.

20210414 Hunya Fejlesztik az árokrendszert a képen Hegedűs Roland polgármester fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Adam

A község polgármestere elmondta, jelenleg a Kinizsi utcában zajlanak a munkálatok. Az érintett településrészen a bélelt csatornákat, az átereszeket tisztítják, a támfalakat cserélik. Utóbbiak téglából készültek, de az idő múlásával a támfalak instabillá váltak, néhol be is omlottak, ezért most stabilabb betonból készülnek majd.

Az önkormányzat 238 millió forintot nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kiírásán a beruházásra. A fejlesztés eredményeként megvalósulhat a belterületi belvízelvezető rendszer teljes felújítása, kotrása, az átereszek rekonstrukciója.

Hegedűs Roland: a beruházás erősíti a biztonságot /Fotó: Bencsik Ádám/

Hegedűs Roland elmondta, a belvízelvezetés megoldott Hunyán. A rendszer az elmúlt évtizedekben ugyanakkor elhasználódott, ezért is fontos a község eddigi legnagyobb önkormányzati fejlesztésének elkészítése. Sok helyen már nincs meg az eredeti mélység, és ahogy említettük, a támfalak pár helyen beomlottak, a csövek is beszakadtak, így gyorsan lehulló, nagyobb mennyiségű csapadék esetén nem tud lefolyni a víz. A beruházás segíti, hogy ne kerüljön portákra, kertekbe a csapadékvíz ilyenkor sem.

A korszerűsítés során mintegy 11 ezer folyóméter hosszban újul meg a belvízrendszer. Megtörténik a burkolt árkok felújítása, zárt csatornát alakítanak ki az orvosi rendelő, az idősek háza, a művelődési ház, a piactér, a templom és az óvoda előtt, ami parkolók kialakítására is lehetőséget nyújt majd. Átemelő rekonstrukciókat is végrehajtanak, illetve új szivattyút szintén beszereznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában