közfoglalkoztatás

2021.04.24. 17:43

Egyre többen fogyasztják az eleki zöldségeket

Eleken több hektáron termesztenek zöldséget, a növények ápolásában pedig nagy szerepet kapnak a közfoglalkoztatottak.

V. N.

A termés helyben marad, elsősorban a lakosságnak és a helyi konyhára jut belőle, melynek forgalma folyamatosan növekszik, egyre több vendég fogyasztja az ott készült ételeket. Laskagomba-termesztésbe is belevágtak, és többféle zöldséggel, – többek közt répa, karalábé, cukkini, hagyma, burgonya, saláták –, valamint szántóföldi növényekkel is gazdálkodnak: idén napraforgó és árpa terem a város termőföldjein.

A termés főként a lakossághoz és a helyi konyhára kerül /Fotó: BMH/

Szelezsán György polgármester elmondta, közel 21 hektáron termesztenek gabonanövényeket, és a szabadföldi mellett öthektárnyi fóliaházas területen növekednek a konyhakerti növények. Hozzátette, nagyon jól kialakított és jól működő rendszerben zajlik a növénytermesztés és a termelt javak felhasználása, amely elmondása szerint, Papp Lászlónak, a telephely vezetőjének és Jenei Zoltán agrárszakembernek köszönhető. Mint kifejtette, a helyi kezek által termesztett növények eladásával pluszbevétel jut az önkormányzat kasszájába, a munkalehetőség mellett pedig mindez még kiegészül azzal, hogy az ott lakók rendszeresen helyi idényterményekhez juthatnak, vagyis több fronton is hasznot hajt a tevékenység. Az értékesítésből befolyt összeg arra is lehetőséget nyújt, hogy új növények termesztésébe fogjanak.

A város azonban itt nem áll meg, további terveik vannak. A laskagombát például megfelelő termesztési feltételek mellett lehetne akár egész évben is termelni. Egy megállapodásnak köszönhetően pedig a fedett termesztőterületet bővítik: a gyulai önkormányzat két nagyobb fóliaház vázszerkezetének használatát biztosította az elekiek számára, díjmentesen. – Hamarosan egy kis faházat is kitelepítünk a helyi piacra, így ott is elérhetőek lesznek a helyi termékek. Tavaly is népszerű volt minden, amit letermett, a 150 kiló fűszerpaprika például másfél hét alatt elfogyott, éppen ezért ebből idén többet termesztünk, a tervek szerint megduplázzuk a mennyiségét – részletezte a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában