Alvis TC108G

2021.04.21. 11:29

Kaáli professzornak is van egy Fülöp herceg kedvenc autómárkájából

Dr. Kaáli Géza rajongása az oldtimer motorokért, autókért köztudott. Amikor egykori orosházi házukat a Könd utcán emlékházzá alakították, annak avatóján is ott parkolt az udvaron két pompás darab. Egykori Pannonia motorkerékpárjuk és a restaurált, 1953-as Opel Olimpia Rekord, a hajdani családi autó.

Csete Ilona

20200619 Orosháza Dr. Kaáli Géza és családja személyesen mutatta meg pénteken a sajtó képviselőinek egykori házukat Orosházán, a Könd utcán, amit emlékházzá alakítottak át. Januárban egy véletlen folytán sikerült megvásárolni a régi ingatlant. Korhűen visszaállították az eredeti állapotát. Még az udvaron is ott áll az akkori Pannonia motorkerékpárjuk és a restaurált, 1953-as Opel Olimpia Rekord, az egykori családi autó. Képen: Dr. Kaáli Géza Fotó: Csete Ilona CSI Békés Megyei Hírlap

Fotó: Csete Ilona

A minap a Ripost írta meg, hogy az angol királynő, II. Erzsébet férje, Fülöp herceg autógyűjteményének egyik példánya is a Kaáli-gyűjteményben található.

Fülöp herceg is imádta a sportos angol gépkocsikat, kedvence volt az Alvis TD21. Akadt még néhány remek darab a hercegi garázsban az Alvis márkák közül. Köztük egy gyönyörű TC108-as. Dr. Kaáli-Nagy ­Géza érdeklődésünkre elmesélte, ebből a típusból talán hetvenet készítettek, ám napjainkban már csupán néhány üzemképes. Valóban, egy ilyen angol oldtimer csoda az ő gyűjteményének a darabja 2020 óta.

S hogy miként került magyar gyűjtőhöz e becses négykerekű?

Fülöp herceg ragaszkodott a brit gyártású autókhoz, kedvence volt az Alvis. Mi, magyarok és különösen azok, akik kevésbé vagyunk jártasak az autók, a motorok, s a technikai vívmányok ­világában, nem is igen hallottunk erről a típusról. Pedig a Coventryben alapított Alvis autógyár 1919-től 1965-ig működött és szolgálta ki a brit arisztokráciát legendásan szép kocsikkal. Fülöp herceg annyira rajongott a márkáért, hogy szám szerint 14 Alvis modellel rendelkezett.

Az orosházi professzor a családi Pannónia mellett az egykori Opel autójukat is őrzi /A szerző felvétele/

– Én is úgy hallottam, hogy II. Erzsébet ezt a flottát már túlméretezettnek találta. Kérte a férjét, adjanak el ezekből. Így történt, hogy több autót értékesített a brit királyi család, köztük egy 1957-ben készült Alvis TC108G modellt. Én vágytam egy ilyen autóra, nem tagadom. tavaly vásároltam is egy példányt az oldtimer autók között keresgélve.

Az egyelőre rejtély, hogy milyen utat járt be az az autó, amit akkor, régen eladott a királyi család,

a lényeg, hogy 2020 óta egy ilyen becses darab az én gyűjteményem kiválósága – mesélt a különlegességről a professzor.

Dr. Kaáli-Nagy Géza egyébként azt is elárulta, Orosháza belvárosában, a Könd utcán épülő motormúzeumot reményei szerint május végére a kivitelezők átadhatják a gyűjtemény kezelőinek. A városban működő Orosházi Technikai Sportok Egyesületének a tagjai évtizedek óta foglalkoznak páratlan motortörténeti ritkaságok felkutatásával, felújításával. Mostantól lesz egy hely, egy impozáns kiállítói tér, ahol felvonultathatják az orosházi gyűjtők, motorrestaurátorok a hatalmas becsben megőrzött kincseiket.

Rejtély, hogy a királyi család által áruba bocsátott jármű most hol lehet, de annak párja Magyarországon lelhető fel /Fotó: Ripost/

A múzeum egyébként kétszáz négyzetméteren kínál majd élményekben gazdag látnivalót az érdeklődőknek, akik megismerhetik a látvány mellett valamennyi ritkaság történetét is.

– Az a Pannónia motor is ott kap helyet, amit én még anno az egyetemi éveim alatt használtam. Azzal jártam át Orosházáról Szegedre. Szép emlékek fűznek hozzá, ifjúságomat, egyetemista korszakomat juttatja eszembe a családi jármű, ha ránézek – mondta lapunknak nosztalgiázva dr. Kaáli-Nagy Géza.

Az angol ritkaság Dörgicsén kapott méltó helyet

Az autógyűjtő Kaáli professzor tisztában volt az angol autó adottságaival: a kétajtós, kézi váltós, négysebességes modellből annak idején mindössze 72 példányt gyártottak.

A napokban elhunyt Fülöp herceg kedvenc márkája, a legendás Alvis TC108G is a veteránautó-gyűjtemény kiállított darabja lett Dörgicsén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában